Ahmadinejad niet welkom in EU-lidstaten

18-05-2006 14:52 18-05-2006 14:52

STRAATSBURG – Leden van het Europees Parlement (EP) roepen de 25 lidstaten en de internationale voetbalbond FIFA op de Iraanse president Ahmadinejad tot "Persona non grata ad personam" te verklaren in de EU. De europarlementariërs doen dit in een open brief aan het Oostenrijks voorzitterschap. Bas Belder (ChristenUnie-SGP) behoort tot de medeondertekenaars van dit schrijven.

De ondertekenaars van de open brief achten Ahmadinejad een ongewenst persoon vanwege zijn publieke ontkenning van het bestaansrecht van de staat Israël alsmede van de holocaust. Verder propageert de Iraanse president openlijk het martelaarschap en hebben er onder zijn regime ernstige mensenrechtenschendingen plaats. De briefschrijvers wijzen er tevens op dat het Iran van Ahmadinejad terroristische organisaties in het Midden-Oosten financiert (bijvoorbeeld Hezbollah in Libanon). Tot slot lapt de Islamitische republiek Iran de aanbevelingen van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) volkomen aan haar laars. Genoeg redenen om een mogelijk bezoek van president Ahmadinejad aan de komende wereldkampioenschappen in Duitsland te voorkomen.

De europarlementariërs willen met hun brief aangeven dat een bezoek van Ahmadinejad aan Europa, een verkeerd signaal afgeeft aan de Europese en internationale gemeenschap. Dit geldt in het bijzonder voor de mensen die in Iran onderdrukt worden.

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari