Steun voor ambitie opwaardering spoorlijn Groningen-Bremen

BrDJsZIIcAI2TeAdonderdag 26 juni 2014 14:55

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) wil dat spoedig wordt onderzocht of de spoorverbinding tussen Groningen en Bremen kan worden opgewaardeerd. Dat zei Van Dalen vandaag op een internationale bijeenkomst over de spoorlijn in Bad Nieuweschans.

. Van Dalen: ,,Ik steun deze ambitie van harte. Het is goed dat er wordt onderzocht of deze spoorverbinding kan worden versterkt. Zo’n betere vervoersverbinding met Noord-Duitsland draagt bij aan de economische ontwikkeling en leefbaarheid van heel Noord-Nederland.”

Van Dalen vindt het vooral belangrijk dat op korte termijn de economische meerwaarde van het project voor de regio wordt aangetoond: ,,Op dat moment kunnen er echt spijkers met koppen worden geslagen. Een positieve kosten-baten analyse is een absolute voorwaarde om in de huidige economische situatie dit project van de grond te tillen. Voor de kosten-baten analyse is het belangrijk dat er naar de lange termijn wordt gekeken. Van een goede spoorlijn heb je bij goed onderhoud geen 25 jaar lang plezier, maar zeker wel 50 of 75 jaar. Met dit lange termijn aspect moet in de kosten-baten analyse nadrukkelijk rekening worden gehouden.”

Steun van nationale overheden noodzakelijk voor eventuele Europese steun

Daarnaast adviseert Van Dalen ook te kijken naar eventuele Europese subsidie. ,,De opwaardering van grensoverschrijdende spoorlijnen kan ook Europese meerwaarde hebben. In dit geval kan de EU, vanuit het grote Europese transportfonds TEN-T, misschien een bijdrage leveren aan de ontwikkeling. Daarvoor is het noodzakelijk dat ook de nationale overheden het project van harte steunen. Ik raad de noordelijke regio’s dus aan de banden met Den Haag en Berlijn goed warm te houden. Zonder hun steun is Europese subsidie vrijwel onmogelijk”, aldus Van Dalen.

« Terug

Reacties op 'Steun voor ambitie opwaardering spoorlijn Groningen-Bremen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari