Geen reden voor euforie bij verkiezing Juncker

vlag europa tourvrijdag 27 juni 2014 22:42

De Europese staats- en regeringsleiders bespreken vandaag in het Belgische Ieper wie de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie moet worden. De uitkomst van deze bespreking staat voor aanvang van de vergadering al vast: Jean Claude Juncker.

Deze oud-premier van Luxemburg is voor de Europese verkiezingen door zijn politieke familie (de christendemocraten) aangewezen als hun kandidaat. Nu zij nipt de grootste groep in het Europees Parlement zijn geworden, ziet het ernaar uit dat de Europese top zijn kandidatuur zal steunen. Europarlementariërs Peter van Dalen en Bas Belder herkennen zich noch in de euforie over deze nieuwe procedure, noch in de naam die hierdoor op de tafel van de staats- en regeringsleiders gerold is.

De mensen die op 22 mei naar de stembus gingen, kozen een nieuw Europees Parlement en geen nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. De Britse premier Cameron heeft terecht opgemerkt dat deze nieuwe procedure een gevaarlijk precedent schept dat de handen van de staats- en regeringsleiders bindt aan de voordracht van de politieke families. Op die manier wordt  de Commissievoorzitter een verlengstuk van zijn politieke familie.

Daar komt bij dat deze nieuwe procedure een vijgenblad is voor de oude en bekende machtsspelletjes in Europa rond de vijfjaarlijkse benoeming van topfunctionarissen in Brussel. Achter de deuren van de vergaderzaal in Ieper worden – net als alle voorgaande keren – de belangrijke posten in Parlement en Commissie onder toeziend en wakend oog van Berlijn verdeeld.

De oude machtsspelletjes, onder de veelbelovende vlag van een nieuwe procedure, hebben de naam van de vertegenwoordiger bij uitstek van het oude en elitaire Europa – dat voort wil denderen op weg naar een Europese superstaat – op de tafel van de staats- en regeringsleiders gedeponeerd. Juncker wil niet hervormen. Hij wil geen kleinere Unie die zich dienstbaar opstelt richting de lidstaten van de EU. Zijn standaardreflex is ‘meer Europa’. Een keuze voor Juncker zou een verkeerd signaal zijn aan de kiezer, die de gevestigde orde een duidelijke boodschap zond op 22 mei: wij willen een ander Europa.

De staats- en regeringsleiders moeten serieus met elkaar in gesprek gaan over een kandidaat die het oude en federalistisch ingestelde Europa – dat met de verkiezingen van mei 2014 een gevoelige tik op de vingers gekregen heeft – achter zich laat. Als zij de oude en vertrouwde werkwijze niet los willen laten, roepen Peter van Dalen en Bas Belder op om goed rond de tafel te kijken. Het zal niet voor de eerste keer zijn dat de deelnemers aan een EU-top iemand uit eigen kring naar voren schuiven. In dat geval doet de Eurofractie ChristenUnie-SGP graag een suggestie: Frederik Reinfeldt. Deze Zweedse premier heeft een positief-kritische houding ten aanzien van Europa en heeft zichzelf bewezen als bruggenbouwer.

 

« Terug

Reacties op 'Geen reden voor euforie bij verkiezing Juncker'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari