Uittredingscriteria eurozone hard nodig!

vlag europa tourwoensdag 16 juli 2014 14:28

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) wil dat de Europese Unie exit-condities voor de eurozone opstelt. Dat stelt Van Dalen vandaag naar aanleiding van het besluit van het Europees Parlement om Litouwen toe te laten tot de eurozone:

,,Vandaag komt Litouwen door de voordeur de eurozone binnen omdat het land voldoet aan de toetredingscriteria. Maar over de uitgang van de eurozone heeft Europa nog nooit nagedacht. Net zo goed als er toetredingscriteria zijn moeten er uittredingscriteria komen. Want deelnemende landen die niet aan de minimumvoorwaarden van de eurozone voldoen brengen niet alleen de stabiliteit van de eurozone in gevaar. Ze zijn ook beter af buiten de eurozone met de harde euro.”

Van Dalen heeft vandaag wel voor de toetreding van Litouwen tot de eurozone gestemd. ,,Litouwen lijkt een economisch stabiel land. En alhoewel de bevolking kritisch is op de toetreding en het begrotingstekort van Litouwen de afgelopen jaar wel erg spectaculair gedaald is, zijn er formeel geen bezwaren om het verzoek tot toetreding van Litouwen te weigeren.”

Maar euforisch juichen over de eurozone, zoals de Europese Commissie doet in het toetredingsverslag van Litouwen, wil Van Dalen niet: ,,De fundamentele problemen van de eurozone zijn na jarenlange eurocrisis nog steeds niet opgelost. Nog steeds zitten er landen in eurozone die de stabiliteit van de muntunie structureel bedreigen. De eurozone heeft daarom meer baat bij uittredingscriteria dan bij nieuwe toetredende landen”, aldus Van Dalen.

« Terug

Reacties op 'Uittredingscriteria eurozone hard nodig!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari