Goede keuze voor Tusk, vraagteken bij benoeming Mogherini

2014_-_Donald_Tusk_(12)maandag 01 september 2014 10:06

De Europese staats- en regeringsleiders hebben zaterdag 30 augustus in Brussel de Poolse premier, Donald Tusk, tot voorzitter van de Europese Raad en de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Federica Mogherini, tot Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlands Beleid benoemd. Eerstgenoemde volgt de Belg Herman van Rompuy op, de ander de Engelse Catherine Ashton.

De Eurofractie ChristenUnie-SGP in het Europees Parlement is niet verrast door de benoeming van Tusk. "Dat tekende zich vrijdag al duidelijk af", reageert CU-SGP-europarlementarier Bas Belder. "Met deze Poolse keuze wenst de EU een signaal van standvastigheid af te geven in het escalerende conflict tussen Oekraine en Rusland. En wel in twee richtingen. Naar de eigen lidstaten in Midden- en Oost-Europa, voormalige Oostblokstaten. En evenzeer natuurlijk richting het Kremlin om op de eigen schreden (destabilisering/interventie) terug te keren in oostelijk Oekraine. Over Mogherini kan ik kort zijn. Zij heet onervaren te zijn. Op grond van de ervaringen van de eerste Hoge Vertegenwoordiger, Ashton, moet dat Berlijn, Londen en Parijs uitstekend van pas komen. Want daar houden ze de touwtjes zelf graag in handen. Als lid van de commissie buitenlandse zaken ben ik daarom heel benieuwd hoe serieus, dat wil zeggen geloofwaardig, de lidstaten Mogherini laten functioneren."

CU-SGP-Europarlementariër Peter van Dalen: “Beide personen zijn uiteindelijk toch een compromis. De Italianen vonden het tijd worden voor een hoge post en schoven al heel snel hun huidige minister van Buitenlandse Zaken naar voren, terwijl zij nog maar een half jaar in functie is. Veel te onervaren voor een hoge EU-post.  En de Oost-Europeanen hadden grote bezwaren tegen de Italiaanse bewindsvrouw, maar zijn blijkbaar toch overstag gegaan, omdat de Oost-Europeanen Tusk kregen. Wel is het goed dat Tusk een veel steviger gezamenlijke EU-positie richting Rusland wil innemen dan mevrouw Mogherini, en dat is winst.”

« Terug

Reacties op 'Goede keuze voor Tusk, vraagteken bij benoeming Mogherini'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari