Europese lidstaten moeten informatie over veiligheid luchtruim verplicht delen

normal_IMG_0842woensdag 03 september 2014 14:05

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP), lid van de Transportcommissie van het Europees Parlement, wil dat in Europa informatie over de veiligheid van het luchtruim verplicht wordt gedeeld. Dat zei Van Dalen vandaag in het Europees Parlement tijdens een hoorzitting over de veiligheid van de luchtvaart, naar aanleiding van de ramp met de MH17.

,,We weten dat British Airways vanaf 14 juli niet meer boven Oost-Oekraïne vloog. MH17 vloog op 15, 16 en 17 juli nog wel over dit gebied, conform het door Eurocontrol goedgekeurde vliegplan: op 17 juli met de vreselijke afloop die we allemaal kennen. Het kan niet anders dan dat British Airways het besluit om niet langer over de Oekraïne te vliegen heeft genomen op basis van betrouwbare informatie van inlichtingendiensten. Ik begrijp niet waarom deze essentiële informatie niet werd gedeeld met andere luchtvaartmaatschappijen, Eurocontrol en de Oekraïense autoriteiten."

Volgens Van Dalen is het daarom cruciaal dat de besluitvorming over het overvliegen van bepaalde routes verandert. Europese overheden moeten worden verplicht elkaar op tijd te waarschuwen en essentiële data uit te wisselen wanneer de veiligheid van het luchtruim in het geding is. Van Dalen: ,,Door heldere procedures, tijdige besluitvorming en duidelijkheid over de verantwoordelijkheden moet het systeem voor de veiligheid van het luchtruim verbeterd worden. Want dat het huidige systeem lacunes bevat is duidelijk. Daardoor kunnen de passagiers van MH17 niet meer navertellen over het verloop van hun reis, hun vakantie, het weerzien met hun familie, hun internationale conferentie."

Experts van Eurocontrol en het Europese luchtvaartagentschap EASA erkenden in het debat, dat het delen van informatie beter moet. Ook de kwaliteit van de informatie moet goed zijn: het lijkt er op dat niet alle landen in staat zijn goede, kwalitatieve informatie te verschaffen over de veiligheid van hun luchtruim.

De directeur-generaal van Eurocontrol bevestigde overigens in het debat dat British Airways medio juli inderdaad anders is gaan vliegen. Waarom BA tot die beslissing was gekomen kon hij niet aangeven. Volgens de directeur-generaal is dat altijd ter beoordeling en besluitvorming van de luchtvaartmaatschappij zelf.

« Terug

Reacties op 'Europese lidstaten moeten informatie over veiligheid luchtruim verplicht delen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari