Pittig EP-debat over relatie EU-Rusland

Zittingszaal_Straatsburg_02dinsdag 16 september 2014 13:33

Straatsburg 16 september 2014

Vandaag debatteerde het EP met de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandse Beleid over de relatie EU-Rusland. Stefan Füle, die mw. Aston verving, herinnerde het EP er aan dat de Russische agressie niet van vandaag alleen is: ´Vergeet niet de bezetting door Rusland van de Krim` aldus Füle.

Het voortdurend schenden door Rusland van de territoriale integriteit van de Oekraïne noemde hij onaanvaardbaar. Füle: ´En daar komt nog bij dat tot op de dag van vandaag er Russische troepen in de Oekraïne zijn`. Sprekers van de christendemocratische en socialistische fracties vielen Füle bij. De sociaaldemocratische fractieleider Pittella noemde de schendig van de onschendbare grenzen onacceptabel. ECR-buitenland woordvoerder Tannock zag in de Russische aspiraties een herstel van het aloude Russische imperialisme. De Britse UKIP voorman Farage vond het Russische optreden niet vreemd: ´Als je een beer prikt slaat hij terug. De EU moet met Putin het mondiale moslim extremisme aanpakken` zo stelde hij.

 

Peter van Dalen ( ChristenUnie-SGP) riep Putin op, te laten zien dat hij echt wat aan kan. Van Dalen: ´Putin showt graag met paarden, tijgers en luipaarden. Daardoor wil hij laten zien de sterke man te zijn die àlles aan kan. Echter, heer Putin moet laten zien dat hij écht wat aan kan! Ik bedoel dit: tot op heden is de ramp plek van MH 17 voor onderzoekers niet toegankelijk. De separatisten blokkeren de toegang tot de crash site en zij zijn zelfs begonnen, delen van het vliegtuigmetaal weg te halen.

Heer Putin moet laten zien dat hij echt wat aan kan! Laat hem daar die separatisten weghalen. Opdat er onderzoek gedaan kan worden. Opdat de moordenaars van de inzittenden van MH17 gevonden worden, én voor de rechter gebracht` aldus Van Dalen. Diverse andere sprekers sloten zich bij Van Dalen aan.

 

Het debat werd afgesloten met de instemming door het EP van de associatieovereenkomst EU-Oekraïne. In die overeenkomst zal de EU verdere steun blijven verlenen aan de Oekraïne mits het land de financiën en staatsinstellingen hervormt, en de corruptie aanpakt.

« Terug

Reacties op 'Pittig EP-debat over relatie EU-Rusland'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari