ECR nomineert Iraakse kerkleider voor Sakharov Prijs

vlag europa tourwoensdag 17 september 2014 10:40

Op initiatief van de Europarlementariërs Peter van Dalen en Bas Belder en enkele andere collega´s nomineert de Europese fractie van Conservatieven en Hervormers (ECR) Patriarch Louis R. Sako en professor Mahmoud Al 'Asali (postuum) voor de Sakharov prijs.

Patriarch Sako is nu Chaldees kerkleider voor heel Iraq, en dus ook voor Mosul, een Iraakse stad die momenteel in handen van ISIS is. Professor Al 'Asali is een moslim die zich tégen de vervolging van minderheden in Mosul heeft uitgesproken. Hij heeft dit met zijn leven moeten betalen toen ISIS hem hierom vermoordde.

Van Dalen is verheugd over de nominatie van zijn fractie: “ Iedereen weet dat in het Midden-Oosten momenteel ongekende haat en vervolging over christenen en andere minderheden wordt uitgestort. Minder bekend is dat er mensen zijn die zich inzetten voor verzoening. Kerkleider Sako doet dat elke dag in Iraq en zeker ook in en rond Mosul, met christenen, moslims en andere minderheden. Professor Al 'Asali was een moslim die niet langer kon zwijgen bij het zien van zoveel haat. Hij heeft dit helaas met zijn leven moeten bekopen. Sako en Al 'Asali zijn onze nominatie meer dan waard.”

Belder meent dat het juist nu belangrijk is, een prominente christen uit de regio te kandideren voor de prijs: “Deze nominatie van ECR-zijde erkent de historische wortels van christelijke geloofsgemeenschappen in het Tweestromenland. Christenen horen thuis in Irak!  Dat is de essentie van deze kandidatuur voor de Sacharov-prijs."

Sakharovprijs

De Sakharov prijs is de belangrijkste prijs die het Europees Parlement verleent. De prijs is bedoeld ter ondersteuning van individuen en organisaties die opkomen voor mensenrechten en fundamentele vrijheden. In het verleden hebben onder andere Nelson Mandela en Kofi Annan de prijs gewonnen.

Het Europees Parlement bespreekt volgende week de door de diverse fracties genomineerde kandidaten. Vervolgens wordt in oktober een shortlist van kandidaten gemaakt en beslissen de fractievoorzitters vermoedelijk op 16 oktober over de definitieve kandidaat. De prijs wordt in december uitgereikt.

« Terug

Reacties op 'ECR nomineert Iraakse kerkleider voor Sakharov Prijs'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari