Kandidaat EU-commissaris Bulc te vaag bij hoorzitting Europees Parlement

zijaanzicht vlaggen tourwoensdag 22 oktober 2014 08:52

Maandagavond 20 oktober verscheen de nieuwe kandidaat-commissaris van Slovenië, mw. Violetta Bulc, voor een hoorzitting in de Transportcommissie van het Europees Parlement. Slovenië moest een nieuwe Commissaris aanbieden omdat de heer Sefcovic - al unaniem goedgekeurd door de Transportcommissie - een andere post kreeg, en vice-voorzitter van de EU-Commissie is geworden.

SOCIAL DUMPING
Het viel Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) op dat mevrouw Bulc mensen essentieel noemde in het Europees transportbeleid: eerlijke werkomstandigheden, goede opleidingen en meer kansen voor jongeren en vrouwen in het transport. Social dumping in de transportsector kan rekenen op haar verzet!

Van Dalen: “Voor mij is essentieel dat in alle vervoerssectoren social dumping wordt aangepakt. Social dumping is een serieuze verstoring van de vervoersmarkt en leidt tot een ‘rat-race to the bottom’ in kwaliteit en prijs van het vervoer”.

 

VAAG
Van Dalen: “Helaas bleef  mevrouw Bulc in haar beantwoording vaag. Ze noemde vaak onderwerpen  "erg belangrijk" en "we blijven monitoren en evalueren" en "we zoeken natuurlijk de beste oplossingen" en "ik hoop dat we vooruitgang kunnen maken bij dit of dat onderwerp".

 

BINNENVAART

“De binnenvaart noemde ze – terecht - gefragmenteerd, en ze gaf aan te willen helpen die fragmentatie op te heffen. Hoe ze dat gaat doen, bleef onduidelijk. Op mijn vraag over het bevaarbaar maken van de Donau tussen Straubing en Vilshofen gaf ze aan het gesprek te willen voeren met de betrokken landen, onder andere over de financiering van uitbouw. Een mooi antwoord, maar dat gesprek loopt al bijna 25 jaar: het is nú tijd voor actie om die vaarweg te verdiepen!”

ECOCOMBI
De ecocombi wil mevrouw Bulc Europees helaas niet bevorderen: ze vindt het best als landen bilateraal proeven nemen om de langere en zwaardere trucks te gaan benutten. Van Dalen: “Dat antwoord vind ik te mager: de ecocombi is milieuvriendelijk, en proeven in zowel Nederland als Duitsland hebben laten zien, dat de trucks de verkeersveiligheid niet benadelen. Zo'n nieuwe techniek en innovatie kun je als Transportcommissaris niet laten voor wat het is!"


EUROPESE AGENTSCHAPPEN

Van Dalen: “Ronduit vervelend was om te horen, dat ze op transportgebied zowel meer agentschappen wil, als meer macht voor de bestaande agentschappen. Ik vind dat er te veel agentschappen op transportgebied zijn: zo heeft het spooragentschap nota bene 2 vestigingsplaatsen in Frankrijk, en het luchtvaartagentschap kan best meer input van de Lidstaten gebruiken in plaats van andersom.”

Bij de stemming woensdag 22-10 heb ik met een groot deel van mijn fractie me onthouden van stemming over de nieuwe Commissie. Wat mevrouw Bulc betreft: ze is zeker geschikt om een Commissaris post te krijgen. Maar voor Transport is ze te onervaren en bleef ze tijdens de hoorzitting vaag.

« Terug

Reacties op 'Kandidaat EU-commissaris Bulc te vaag bij hoorzitting Europees Parlement'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari