Van Dalen en Belder onthouden zich bij stemming nieuwe EU-commissie

052woensdag 22 oktober 2014 15:43

Team Juncker is teveel ‘business as usual’ en heeft goede en zwakke spelers

Europarlementariërs Peter van Dalen en Bas Belder van ChristenUnie-SGP hebben zich op woensdag 22 oktober onthouden van de stemming over de nieuwe Europese Commissie en de 28 leden daarvan.

Omdat de koers van Team Juncker voluit richting méér Europa is, meer verdieping van de monetaire unie en een onverkort star vasthouden aan de euro; en omdat van de 28 leden van Team Juncker er enkele goede spelers lijken te zijn, maar anderen vooral bankzitters, zwakke gegadigden.

De aanstelling van Juncker was een teken dat Europa op de oude voet door wil gaan. Eurofractie ChristenUnie-SGP heeft toen die boodschap in duidelijke bewoordingen naar buiten gebracht, en heeft toen ook de staats- en regeringsleiders opgeroepen om met een andere kandidaat te komen, maar dat is niet gebeurd.

Vervolgens hebben de hoorzittingen onvoldoende aanleiding gegeven om te stellen dat de federalistische reflex van de politieke elite van de EU naar de achtergrond is verdwenen. In het verkiezingsprogramma van ChristenUnie-SGP is gewezen op het gevaar van een agenda die via een bankenunie stappen zet naar een politieke unie. Deze Commissie gaat door met de uitbouw van beleid waar ChristenUnie-SGP zich in de afgelopen mandaten tegen gekeerd heeft. Het adagium van team Juncker is dan ook ‘business as usual’.

De Nederlandse commissaris in de nieuwe Commissie, Frans Timmermans, lijkt een goede speler te zijn, maar hij alleen kan niet alle zorgen en vragen (over Team Juncker) van Eurofractie ChristenUnie-SGP wegnemen. Van Dalen: “Europese burgers en bedrijven zijn de te grote Brusselse regeldruk zat! En voor het eerst treedt een Commissaris aan die hier het mes in zal zetten. Ik hoop dat dit hem zal lukken, maar eerst zien of dat ook zo is.”

Belder: “Timmermans heeft tijdens zijn hoorzitting veel dubbele signalen afgegeven. Hij ziet bijvoorbeeld nog veel ongebruikt potentieel in het Verdrag van Lissabon. Het gevaar is groot dat deze commissaris Better Regulation enkele kleine details (die soms al in de fossielenkamer van de EU-regelgeving opgeborgen zijn) zal aanpakken, terwijl de ingezette marsroute onaangetast blijft.”

Verder zegt Van Dalen over enkele andere goede en zwakke spelers in het veld van de Europese Commissie nog het volgende: “Een zwakke speler is de Franse Commissaris, die als minister jarenlang financieel-economisch beleid heeft gevoerd in tegenspraak met het Stabiliteit en Groei Pact. Hij wordt terecht aan banden gelegd door 2 collega's. Enkele goede spelers zijn de Ierse Commissaris voor landbouw en de Britse Commissaris voor financiële markten.”

Tenslotte verklaart Belder waarom Eurofractie ChristenUnie-SGP zich heeft onthouden: “Een onthouding is het signaal dat onze ambivalentie bij deze Commissie goed tot uitdrukking brengt en staat het constructief beoordelen van wetgevingsvoorstellen van deze Commissie in de komende mandaatsperiode op geen enkele manier in de weg.”

Overigens heeft de meerderheid van de ECR-fractie, waartoe Van Dalen en Belder behoren, zich ook onthouden van stem.

« Terug

Reacties op 'Van Dalen en Belder onthouden zich bij stemming nieuwe EU-commissie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari