Stabiliteits- en Groeipact of Sjoemel- en Graaipact?

pan_5452vrijdag 24 oktober 2014 17:21

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) heeft schriftelijk vragen gesteld aan de Europese Commissie over de rekenmethode waarmee Europese landen hun Bruto Binnenlands Product berekenen.

Afgelopen week berichtte het Duitse weekblad Der Spiegel dat Italië in het tweede kwartaal niet in een recessie terecht is gekomen doordat het land inkomsten uit criminele activiteiten als drugshandel en wapensmokkel meetelt voor het BBP. Van Dalen: ,,Het is natuurlijk absurd dat criminele inkomsten worden meegeteld voor de berekening van het BBP. Want met deze dubieuze cijfers maken de Europese landen vervolgens goede sier in Brussel. Ik wil van de Europese Commissie of zij de aangeleverde cijfers van landen die criminele inkomsten opvoeren als betrouwbaar beoordeelt.”

Volgens Van Dalen moet de Europese landen hun begrotingen op een gezonde manier op orde maken en niet door zich criminele inkomsten toe te eigenen. ,,De Europese landen worden door deze rekenmethodes bijna gestimuleerd criminele activiteiten niet aan te pakken. Dat is goed voor de berekening van het BNP. Dat criminele activiteiten de maatschappij ook enorm veel geld kost en veel maatschappelijke schade berokkent, zien we in de cijfers niet terug. Momenteel worden er in de EU gesprekken gevoerd om te kijken of de begrotingen en financiën van de Eurolanden voor 2015 aan de criteria van het Stabiliteits- en Groeipact voldoen. Als voorheffing op die nieuwe rekenmethode moeten o.a. Engeland en Nederland voor 1 december a.s. grote bijbetalingen doen. Als Italië de “jaaromzet” van de Italiaanse maffia, á 135 miljard euro, bij het BBP moet optellen, stel ik voor die naam maar te veranderen in het Sjoemel- en Graaipact”, aldus Van Dalen.

Hierbij de exacte vragen die aan de EC zijn gesteld:

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Afgelopen week meldde het Duitse magazine Der Spiegel dat Italië in het tweede kwartaal van 2014 aan een recessie is ontkomen doordat het land sinds het eerste kwartaal van 2014 inkomsten uit illegale activiteiten als wapenhandel, prostitutie, drugshandel en smokkel meetelde voor het Bruto Binnenlands Product (BBP): http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/italien-keine-rezession-wegen-schmuggel-und-in-statistik-a-997359.html.

 

1. Is de Europese Commissie van mening dat de Lidstaten inkomsten uit criminele activiteiten mee mogen tellen voor het BBP, of wil de Commissie deze onrechtvaardige situatie veranderen en het voortouw nemen om het internationaal handboek voor het berekenen van nationale rekeningen aan te passen?

2. Is de Europese Commissie van mening dat de aangeleverde economische cijfers en berekeningen van landen die dit soort criminele activiteiten meetellen voor hun BBP nog voldoende betrouwbaar zijn,met name bij het handhaven van het Stabiliteits- en Groei Pact?

3. Zo ja, is de Europese Commissie het dan met mij eens dat het dan ook redelijk is de jaaromzet van de Italiaanse maffia, die wordt geschat op 135 miljard euro, mee te nemen in de berekening van het BBP, en de naam van het Stabiliteits- en Groei Pact te veranderden in het Sjoemel- en Graai Pact? Zo nee, waarom niet?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

« Terug

Reacties op 'Stabiliteits- en Groeipact of Sjoemel- en Graaipact?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari