Seksuele misdrijven tegen kinderen

31-05-2006 08:35 31-05-2006 08:35

Bijdrage van J. Blokland

MdV,

Een beroepsverbod voor veroordeelden wegens zedenmisdrijven is helaas bittere noodzaak. Het is te prijzen dat België met dit voorstel voor een kaderbesluit is gekomen. De aanleiding is triest. Een veroordeelde kon in België opnieuw aan de slag en maakte misbruik van de situatie. We moeten er daarom alles aan doen om herhaling te voorkomen.

Er zijn echter grote verschillen tussen de nationale wetgeving op het terrein van ontzetting uit een beroep. Dit kan strafrechtelijk, civielrechtelijk of administratief worden vorm gegeven. Het voorstel voorziet niet in nieuwe middelen voor informatie-uitwisseling.

Zijn de bestaande middelen om te komen tot uitwisseling van gegevens uit het strafregister toereikend om beroepsverboden die via een andere juridische vorm tot stand zijn gekomen uit te wisselen?

Uitwisseling van beroepsverboden betekend ook dat de lidstaten een beroepsverbod zullen handhaven wanneer dat is uitgevaardigd in een andere lidstaat. Is dit een eerste stap om te komen tot wederzijdse erkenning van beroepsverboden?

Ik hoor graag van de Raad of dit voorstel zonder extra middelen uitvoerbaar is.

Dank u.

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari