EU-bescherming tegen overstromingen

12-06-2006 18:00 12-06-2006 18:00

Straatsburg - Het Europees Parlement spreekt vandaag over een voorstel van de Commissie om overstromingen in Europa te voorkomen. Een onderwerp dat Nederland direct betreft omdat het land grotendeels onder zeeniveau ligt. De Commissie wil de overstromingsrisico´s in kaart brengen om overstromingen te voorkomen en beheersen.

Hans Blokland (ChristenUnie-SGP) tijdens het debat: "Ik ben positief over een richtlijn die tegen overstromingen beschermt. Het voorstel van de Commissie moet echter allereerst voorkomen dat lidstaten maatregelen nemen die benedenstrooms tot grotere overstromingsrisico´s leiden". Dit is volgens Blokland belangrijker dan het nemen van maatregelen gericht op de verlaging van overstromingsrisico´s. In een land als Nederland is al veel gedaan om de risico´s te verkleinen. Desondanks blijft het land vanwege de ligging vatbaarder voor overstromingen dan een hoger gelegen land.

Hans Blokland is van mening dat de lidstaten zelf de uitvoering van de plannen moeten controleren die moeten leiden tot een verdere beheersing van het overstromingsgevaar: "Europa stelt de regels vast maar de landen bewaken zelf de uitvoering. Er zou anders in Europa een volstrekt nieuwe situatie ontstaan waarin Europa zeggenschap heeft over de uitvoering van richtlijnen. Lidstaten zouden bovendien slechts plannen met een laag ambitieniveau kunnen vaststellen". De lidstaten kunnen op die manier gemakkelijker aan de eisen voldoen en inbreukprocedures ontlopen.

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari