Uitsluitingen onderzoeksprogramma EU op ethische gronden

13-06-2006 14:56 13-06-2006 14:56

Straatsburg - Het Europees Parlement bespreekt vandaag het zevende kaderprogramma voor onderzoek 2007-2013. Dit programma bepaalt welke onderzoeksactiviteiten in aanmerking komen voor Europese subsidie. Een aantal onderzoeksgebieden komt momenteel niet in aanmerking voor Europese financiering op medisch-ethische gronden. De Industriecommissie sluit echter niet uit dat deze halverwege de looptijd van het programma worden heroverwogen. Het EP zal hier donderdag over stemmen.

Bas Belder (eurofractie ChristenUnie-SGP) staat niet achter het verlenen van Europese subsidie voor onderzoeken, zoals het reproductief klonen en het creëren van menselijke embryo´s voor onderzoek. Volgens Belder is het belangrijk donderdag de juiste keuze te maken. Hij geeft aan dat het leven door God aan ons is toevertrouwd en dat wij het niet in eigen hand mogen nemen.

Belder roept collega´s tijdens het debat op om amendementen te steunen die bepalen dat het kaderprogramma zich richt op de alternatieven voor embryonaal stamcelonderzoek. Het huidige voorstel omvat onderzoek met embryonale stamcellen. Bij onderzoek met embryonale stamcellen worden de gebruikte embryo´s vernietigd. Er zijn echter alternatieven voorhanden in de vorm van volwassen stamcelonderzoek en onderzoek met stamcellen uit navelstrengbloed.

Embryonaal stamcelonderzoek is bovendien strafbaar in een aantal lidstaten. In het voorstel dat donderdag ter stemming ligt, zouden deze lidstaten door het gemeenschapsgeld meebetalen aan onderzoek dat in hun eigen land verboden is. Dit is in strijd met het subsidiariteitprincipe. De financiering van dit onderzoek is volgens Belder een duidelijk voorbeeld van een onderwerp dat de EU aan de lidstaten moet overlaten.

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari