Aanvullend onderzoek Aziatische kweekvis noodzakelijk

IMG_4016woensdag 12 november 2014 15:26

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) heeft vandaag de Europese Commissie opgeroepen nader onderzoek in te stellen naar de aanwezigheid van multiresistente bacteriën op kweekvis en garnalen uit Azië.

De NGO `Wakker Dier´ voerde onlangs een klein onderzoek hiernaar uit met schokkende resultaten: in de helft van de gevallen werden deze gevaarlijke bacteriën aangetroffen. Van Dalen: "De uitkomst van deze steekproef baart mij zorgen en lijkt mij meer dan voldoende aanleiding voor een uitgebreid onderzoek".

Naast aanvullend onderzoek heeft Peter van Dalen de Europese Commissie ook gevraagd of de eisen die worden gesteld aan de import van kweekvis en garnalen uit deze regio moeten worden herzien. "We weten al langer dat bij het kweken van vis in Azië veel antibiotica en hormonen worden gebruikt, maar het lijkt van kwaad tot erger te gaan. Het wordt tijd de eisen die we hebben gesteld voor kweekvis uit die regio aan te scherpen".

In de steekproef van ´Wakker Dier´werden  43 monsters van Aziatische vis en garnalen onderzocht en werd in de helft van de gevallen bacteriën aangetroffen die resistent zijn tegen antibiotica. Op een van de garnalenmonsters is zelfs een bacterie gevonden met ESBL, waardoor de bacterie ongevoelig is voor bijna alle antibiotica. ESBL werd nog nooit eerder in Nederland op vis aangetroffen.

Staatssecretaris Dijksma heeft inmiddels aangekondigd de controles in Nederland uit te breiden. Van Dalen heeft de Europese Commissie ook opgeroepen andere lidstaten te adviseren hun controles aan te scherpen.

« Terug

Reacties op 'Aanvullend onderzoek Aziatische kweekvis noodzakelijk'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari