Paus Franciscus in Straatsburg:

10806287_819504348091012_5394347721023752314_ndinsdag 25 november 2014 13:17

De Paus sprak o.a. over de waardigheid die de mens heeft gekregen van God. “De mens heeft zijn leven en waardigheid van God ontvangen.” Hij riep op om die waardigheid te erkennen en de waarde van het menselijk leven. Peter van Dalen: “En ook goed dat de Paus ook opkomt voor geloofsvervolgden. Als de mens God gaat vergeten en faalt om Hem de eer te geven, zoals de Paus zei, dan zal geweld opkomen, en dat zie je op zoveel plekken in de wereld”

Volgens de Paus moet de mens geen machine worden, die, wanneer hij het niet meer doet, wordt weggeworpen. Of als kind in de moederschoot wordt gedood. Geen wegwerpcultuur maar het erkennen van de waardigheid van de mens en de waarde van het menselijk leven, aldus de Paus vandaag in het Europees Parlement

Peter van Dalen (Europarlementariër voor ChristenUnie-SGP): “Dit ben ik met de Paus geheel eens: als de technologie en de economie gaan overheersen wordt de mens niet meer in zijn verband, in zijn relaties gezien. Dan wordt de mens - al vanaf de moederschoot - een object dat perfect moet zijn. Dat zien we nu ook in de hele discussie over het geboren laten worden van kinderen met Down. Er groeit in Nederland de wens te komen tot een – vergeef me het afschuwelijke woord – Downloze-samenleving. Dat is de ultieme absurde uitwas van een mens die los staat van God en de samenleving”.

God niet vergeten

Als de mens God gaat vergeten en faalt om Hem de eer te geven, zal geweld opkomen, zo zegt de Paus. En dus komt hij in zijn speech terecht op voor geloofsvervolgden. Maar ook voor het gezin, de schepping en ook de bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. Hij zegt: het kernprobleem van die vluchtelingen is dat we de landen van herkomst van deze vluchtelingen moeten steunen in hun sociale en politieke ontwikkeling. Peter van Dalen: “Ook hier raakt de Paus de juiste snaar. En ik vertaal zijn woorden door te zeggen: niet besparen op ontwikkelingssamenwerking! Maximaal inzetten op hulpverlening en ontwikkeling van die landen waar de vluchtelingen vandaan komen!”

Gods Woord, het vleesgeworden Woord, centraal stellen!

De Paus wil een Europa bouwen dat niet draait om de economie, maar dat draait om de heiligheid van de menselijke persoon. Peter van Dalen: “Hier vind ik de Paus tekort schieten. Hij zou eerst en vooral moeten noemen: we bouwen een Europa dat steunt op de rijke beloften van de Bijbel, het Woord van God. Dat Woord, en met name het vleesgeworden Woord = Jezus Christus, dient basis en uitgangspunt te zijn van Europa.  Dat Woord geeft aan de mens heilzame beloften en aan de mens belangrijke verantwoordelijkheden. En dat Woord belooft zegen. Tegelijk laat dat Woord helder zien en horen, als de mens zich afkeert van dat Woord, dat Gods beloften en zegen zullen uitblijven. Nee, niet zo maar en zeker niet dan nadat Hij door de profeten en tenslotte ook door het zenden van Zijn eigen Zoon vele malen heeft opgeroepen tot navolging.

Deze fundamentele boodschap had ik graag van juist een kerkleider gehoord. Namelijk dat Europa uiteindelijk niet de mens maar het vleesgeworden Woord van God centraal dient te stellen.

« Terug

Reacties op 'Paus Franciscus in Straatsburg:'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari