De markt en de euro stuiten op grenzen - recensie

_DSC4304vrijdag 05 december 2014 10:45

Economie-onderzoeker Teunis Brand las voor het Nederlands Dagblad 'De limieten van de markt. De slinger tussen overheid en kapitalisme' van Paul de Grauwe. Zijn recensie verschijnt vandaag in 'Gulliver', die als bijlage met het ND meekomt.

Volgens Paul de Grauwe komt er een keerpunt in de machtsverhouding tussen overheid en markt. De overheid zal milieuschade en ongelijkheid moeten bestrijden. Economen staan vaak te boek als verdedigers van de vrije markt. De Belgische topeconoom Paul de Grauwe (docent monetaire economie aan de London School of Economics) hoorde bij deze verdedigers, maar hij heeft zijn standpunt herzien. Naar eigen zeggen is hij ‘minder ideologisch’ en ‘meer pragmatisch’ gaan denken over de rol van overheid en markt. De limieten van de markt reflecteert zijn zoektocht. Het boek laat zien dat ook economen hun lessen hebben getrokken van de crisis.

De Grauwe zet in zijn boek op een heldere manier uiteen wat de grenzen van de markt zijn. Marktwerking zorgt bijvoorbeeld voor toenemende ongelijkheid (Piketty komt uitgebreid aan bod) en milieuschade. Er is dus een belangrijke rol weggelegd voor de overheid om de uitkomsten van de markt te corrigeren.

Maar De Grauwe is ook geen overheidsadept geworden: de politiek kan ook niet alles bewerkstelligen. Juist omdat beide hun grenzen hebben, is in de geschiedenis een pendelbeweging tussen markt en overheid zichtbaar. Dan weer domineert de markt, dan weer de overheid. De huidige problematiek van milieuschade en ongelijkheid maakt overheidsingrijpen noodzakelijk. In navolging van Piketty stelt De Grauwe een progressieve belasting op vermogen voor.


Munt zonder land

Ook Europa wordt kritisch geanalyseerd. De euro is een munt zonder land, en dat zorgt voor een onhoudbare situatie. Er zijn volgens De Grauwe maar twee mogelijkheden: of een politieke eenwording, of terug naar nationale munten. De Grauwe heeft een bijzonder actueel boek geschreven. Hij geeft zijn visie op de rol van de markt en de overheid op een genuanceerde en toegankelijke manier weer.

Toch blijft De Grauwe nog iets te veel denken in de tweedeling van markt en overheid, waardoor hij weinig oog heeft voor de rol van het sociale domein in de economie (denk aan het overleg tussen werkgevers en werknemers) en voor de culturele en morele inbedding van markten.

De limieten van de markt. De slinger tussen overheid en kapitalisme

Paul de Grauwe. Uitg. Lannoo, Tielt 2014. 236 blz. €19,99Deze recensie verscheen op 5 december in het Nederlands Dagblad.
Teunis Brand is als onderzoeker economie verbonden aan het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie.

« Terug

Reacties op 'De markt en de euro stuiten op grenzen - recensie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari