Een perfecte Kerst?

carla-dik-banner-2-944x390dinsdag 16 december 2014 10:39

In de kerk loopt een meisje naar voren. Ze steekt een kaars aan. Het is eerste advent. Ik ben er maar half bij met m’n gedachten. Advent? Kerst? Het lijkt zo ver weg.

Nederland maakt zich op voor Kerstmis. De winkeletalages zijn gevuld met glitter-jurkjes, gouden Kerstballen en stapels presentjes in glanzend cadeaupapier. We dromen van een perfect Kerstfeest. Een witte Kerst, waardoor de sneeuw knispert onder onze voeten als we naar de Kerstnachtdienst gaan. In de verte klinken de kerkklokken. In de kerk zingen we mooie liederen, terwijl de kaarsjes branden. Thuis wacht een heerlijk vijf gangen diner. De tafel is feestelijk gedekt en de wijnglazen worden gevuld met een goede in eikenhouten vaten gerijpte wijn. In de hoek van de woonkamer spelen de vlammetjes in de open haard. Onze favoriete Kerst CD klinkt op de achtergrond. In de kinderogen weerspiegelen de lampjes van de Kerstboom, die heerlijk geurt naar dennennaalden. Het is gezellig met vrienden en familie. 

Huize Dik met Kerst. Het is een druilerige dag. Dochterlief loopt rond in broek en trui, want als je net tiener bent zijn jurkjes ‚heel erg stom’. We eten vroeg, want dat is nu eenmaal ons Hollandse ritme. Veel tijd om te tafelen is er niet, want de Kerstnachtdienst begint al vroeg. Fijn voor dochterlief, die lang aan tafel zitten ‚saaaai’  vindt. Het toetje moet wachten tot later en waarschijnlijk vergeten we het dan. De kerkdienst wordt gehouden in de grauw-grijze aula van een school. Met wat kaarsjes is geprobeerd nog een beetje Kerstsfeer te geven. Thuis drinken we thee bij de nep-Kerstboom. Die hebben we gekocht omdat we (hoe bestaat het...) allergisch zijn voor bomen. In de CD-speler geen Weihnachtsoratorium van Bach, want te hemels voor deze wereld. Eindelijk ploffen we neer op onze doorgezakte bank, moe na weken hard werken. Voor middernacht kunnen we nog heel even de houtkachel aandoen en een wijntje drinken. 

Het meisje in de kerk heeft de eerste adventskaars aangestoken. Het lijkt zo ver weg nog. Ik zie uit naar Kerst. Wat een rijkdom om met man en kind het Kerstfeest te mogen vieren. Samen liederen te zingen voor God die Zijn Zoon naar deze wereld zond. Daar kan een aula-kerkzaal niets aan afdoen. Als een Kind kwam Hij in ons midden. Luxe koos Hij niet voor zichzelf. Wat heerlijk om samen de geboorte van Gods Zoon te vieren. Daarover na te denken, starend in de vlammetjes van de houtkachel.

Komt, verwondert u hier, mensen,

ziet, hoe dat u God bemint,

ziet vervuld der zielen wensen,

ziet dit nieuw geboren kind!

 

Ik wens u een gezegend Kerstfeest!

« Terug

Reacties op 'Een perfecte Kerst?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari