EP-werkgroep Vrijheid van Godsdienst promoveert naar parlementaire intergroep

vlag europa tourdonderdag 11 december 2014 17:34

De Werkgroep Vrijheid van Godsdienst of Levensovertuiging in het Europees Parlement, die is opgericht door Europarlementariërs Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) en Dennis de Jong (SP), is donderdag 11 december "gepromoveerd" tot parlementaire intergroep. Van Dalen: "Dat geeft een sterker mandaat binnen het Europees Parlement voor het verdedigen van vrijheid van godsdienst of levensovertuiging."

De politieke fracties in het EP zijn nu formeel tot de conclusie gekomen dat de vrijheid van godsdienst of levensovertuiging op veel plekken onder druk staat en dat we samen meer moeten doen om dit basisrecht te verdedigen.”

Politiek en institutioneel gezien heeft de promotie grote waarde: de werkgroep was een groep betrokken parlementariërs uit alle fracties die alleen voor zichzelf konden spreken, die status verandert nu. De lijst van intergroepen, inclusief die inzake godsdienstvrijheid, wordt door alle fracties goedgekeurd.

De Jong: “Deze promotie betekent dat vrijheid van godsdienst of levensovertuiging hoog op de agenda van het parlement staat. Wij zijn nu het eerste aanspreekpunt op dit thema en dat we fractie-brede steun genieten betekent dat men ons ook zal weten te vinden.”

Van Dalen: “Dit betekent onder meer dat we sterker staan als we de Europese Dienst voor Extern Optreden en de Europese ministers van Buitenlandse Zaken oproepen om meer te doen tegen geloofsvervolging. Het betekent ook dat we sterker staan als we de ambassadeur van Pakistan of Turkije op het matje roepen, omdat religieuze minderheden in die landen worden gediscrimineerd of vervolgd.”

De komende jaren blijven Peter van Dalen en Dennis de Jong zich, met behulp van anderen, hard inzetten voor vrijheid van godsdienst of levensovertuiging.

« Terug

Reacties op 'EP-werkgroep Vrijheid van Godsdienst promoveert naar parlementaire intergroep'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari