Peter van Dalen over Eurozone: "Uitsluitend 6-pack en 2-pack hervormen is onvoldoende"

zijaanzicht vlaggen tourdinsdag 16 december 2014 17:01

De herziening van het six-pack en two-pack voor het economisch bestuur van de eurozone komt op een gevoelig moment. Juist nu de Europese elite predikt dat de eurocrisis afloopt zien we opnieuw 2 fundamentele problemen van de eurozone opdoemen.

Eén: Frankrijk, Italië en België hebben hun overheidsfinanciën structureel niet op orde. Helaas wordt de handhaving van de afgesproken criteria om politieke redenen uitgesteld: die onjuistheid tast de geloofwaardigheid van het besturen van de eurozone verder aan.

Twee: er zitten nog steeds landen in de eurozone die niet in deze muntunie passen. Zo laat de recente wanhoopspoging van Samaras en Venizelos om vervroegde verkiezingen uit te schrijven zien, dat een land als Griekenland beter af zou zijn buiten de eurozone. Dan kan het land met een eigen munt devalueren en, in combinatie met een gedeeltelijke schuldenafschrijving, weer hoopvol bouwen aan de toekomst. De huidige schuldenlast van het land ìn de eurozone weegt zwaarder dan het hemelgewelf dat Titanenzoon Atlas moest dragen.

Ik vrees dat de Europese politieke elite naar mijn advies niet wil luisteren bij de herziening van het six- en two-pack. Consequentie is dat we nog vele jaren zullen doormodderen met onder andere hoge werkloosheid. En dat de Europese economieën buiten de eurozone veel beter zullen presteren, zoals ze nu al doen.

« Terug

Reacties op 'Peter van Dalen over Eurozone: "Uitsluitend 6-pack en 2-pack hervormen is onvoldoende"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari