EP krijgt deksel op de neus bij begroting, maar leert er niet van

Zittingszaal_Straatsburg_02woensdag 17 december 2014 16:26

Het Europees Parlement stemt vandaag over de begroting 2015. De lidstaten hebben de verhoging van de EU-begroting 2015 gematigd. Dat vindt Bas Belder, lid Europees Parlement namens de eurofractie ChristenUnie-SGP, terecht.

Hij onderstreept echter dat het akkoord nog altijd een te hoge stijging behelst van ruim 1,8 procent ten opzichte van de begroting 2014, ver boven de lage inflatie. Hij kan de begroting dan ook niet steunen.

De onderhandelingen stonden in het teken van achterstallige betalingen. Aanpak daarvan is noodzakelijk. Bedrijven, onderzoeksinstellingen en andere begunstigden mogen niet het slachtoffer worden van de slechte wijze van begroten van de EU, aldus Belder. Europa belooft namelijk meer dan het kan waarmaken: het plant elk jaar teveel financiële verplichtingen in, waardoor de betalingen, waarbij meer realisme wordt betracht, wel moeten achterblijven. Met geldtekort als gevolg wanneer het op uitbetalen aankomt.

De eurofractie ChristenUnie-SGP vindt dat alleen een verlaging van de financiële verplichtingen het probleem van de achterstallige betalingen werkelijk oplost. Het Europees Parlement wil echter elk jaar meer vastleggen en uitbetalen. Het Europees Parlement is er zelf debet aan dat er onrealistisch veel financiële verplichtingen worden aangegaan die niet worden uitbetaald. Belder refereert aan het spreekwoord ‘Wie het onderste uit de kan wil hebben, krijgt het deksel op de neus’. Hij wijst erop dat het Parlement daar dit jaar niet van heeft geleerd, waardoor de begroting komend jaar opnieuw stijgt.

« Terug

Reacties op 'EP krijgt deksel op de neus bij begroting, maar leert er niet van'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari