Visserijcommissie kritisch op Noorse minister

noordonderdag 24 september 2015 16:19

"Waarom verhoogde u eenzijdig en zonder overleg de Noorse quota voor blauwe wijting met 35%? Dat is onverantwoord en geen duurzaam beheer van onze gezamenlijke visbestanden!" Die kritiek uitte Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) woensdag jl. aan de Noorse visserijminister mevr. Aspaker. Deze minister was uitgenodigd door de Visserijcommissie van het Europees Parlement om te spreken over de moeizame relatie tussen de EU en Noorwegen over het gezamenlijke beheer van de visbestanden in hun wateren.

Blauwe wijting

De onderhandelingen tussen de kuststaten (EU, Noorwegen, Faeröer en IJsland) hebben voor 2015 niet geleid tot een echt akkoord over het beheer van blauwe wijting. Maar de landen waren het wel eens dat een onafhankelijke aanbeveling van over de quota voor 2015 gevolgd moest worden. Dit was zo’n 1,16 miljoen ton voor blauwe wijting voor de kuststaten. Maar Noorwegen verhoogde vervolgens unilateraal het eigen aandeel met 97.000 ton, zo’n 35% extra ten opzichte van 2014. De minister ging helaas niet in op onze kritische vragen hierover.

Haring

Van Dalen had nog een tweede appeltje te schillen met de minister, namelijk over de Atlantisch-Scandinavische haring. Vanwege de onenigheid rondom de blauwe wijting kreeg de Europese vloot geen toestemming om op Atlanto Scandic haring te vissen Noorse in wateren. Dat is het recht dat Noorwegen heeft. Maar wat niet kan is dat Noorwegen óók de wateren van Spitsbergen heeft gesloten voor EU vaartuigen. Spitsbergen is geen ‘normaal’ Noors gebied maar wordt gereguleerd onder het Spitsbergenverdrag (1920), waarvan ook Nederland verdragspartner is. Van Dalen: "Noorwegen kan dus niet zomaar de toegang ontzeggen voor visserij in deze wateren. Dit leidt tot een grote schadepost. Ik hoor graag waarom u denkt dat dit wel mag terwijl Nederland verdragspartner is". De Noorse visserijminister beweerde in haar antwoord dat Noorwegen volledig in haar recht stond. Dit had ze ook verteld aan de Europese Commissie die afgelopen week zich hierover ook beklaagd had.

De Europese Commissie beraamt zich momenteel op verdere stappen; hier zou als uiterste middel een sluiting van een deel van de Europese wateren voor Noorse schepen onder kunnen vallen.

« Terug

Reacties op 'Visserijcommissie kritisch op Noorse minister'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari