Ondernemers verdienen dezelfde toegang tot Haagse armoederegelingen als particulieren

ZZPersvrijdag 28 april 2017 14:40

De Haagse ChristenUnie/SGP heeft in schriftelijke vragen aan het college gevraagd om gelijke behandeling van ondernemers en particulieren in het lokale armoedebeleid. Raadslid Pieter Grinwis: “Den Haag heeft een ruimhartig armoedebeleid. Dat staat buiten kijf. Het armoedebeleid is echter alleen ruimhartig voor particulieren, niet voor ondernemers. Zo heb je als particulier met een laag inkomen recht op kwijtschelding van gemeentelijke lasten, maar als ondernemer met een laag inkomen heb je dat recht niet, tenzij je bijstand ontvangt. In andere gemeenten, zoals in Amsterdam, Rotterdam en Zoetermeer, worden ondernemers en particulieren wel gelijk behandeld als het gaat om kwijtschelding van gemeentelijke lasten. De ChristenUnie/SGP wil dat Den Haag dat voortaan ook doet.”

Het aantal zzp’ers is de afgelopen jaren snel gestegen tot landelijk een miljoen en in Den Haag enkele tienduizenden. Een relatief groot aantal zzp’ers heeft een laag inkomen en ook doet, ondanks de groeiende economie, een steeds groter aantal zelfstandigen een beroep op de Bbz-regeling (het Besluit bijstandverlening zelfstandigen, de bijstandsregeling voor ondernemers). Pieter Grinwis: “Maar veruit de meeste zelfstandigen met een laag inkomen doen geen beroep op het Bbz. Als deze ondernemers per saldo een gelijk inkomen hebben als mensen in loondienst die wel recht hebben op kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, dan zouden deze ondernemers ook hun gemeentelijke lasten moeten worden kwijtgescholden. Bij de toegang tot armoederegelingen moet het gaan om de hoogte van het inkomen, niet of het uit een uitkering, uit loondienst of uit een onderneming wordt verkregen. Dat lijkt me logisch en rechtvaardig. En dat vinden ze in Amsterdam, Rotterdam en Zoetermeer dus ook, maar nog niet in Den Haag. Dat moet wat de ChristenUnie/SGP betreft snel veranderen. Bovendien mag de gemeente de bekendheid van de Bbz-regeling onder ondernemers nog wel vergroten, want deze regeling blijkt nog niet heel bekend te zijn.”

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20170428 SV betreffende de ongelijke toegang tot het Haagse armoedebeleid voor ondernemers251,0 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Ondernemers verdienen dezelfde toegang tot Haagse armoederegelingen als particulieren'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.