Nieuwe Europes regels beroepseisen binnenvaart

ep gebouwen en rivierdinsdag 11 juli 2017 17:45

‘Een verbetering voor de Europese en Nederlandse binnenvaart’, zo noemt Peter van Dalen (Europarlementariër ChristenUnie-SGP) de richtlijn beroepskwalificaties in de binnenvaart. Dinsdag stemde de transportcommissie van het Europees Parlement in met dit nieuwe voorstel. Van Dalen onderhandelde mee namens het Europees Parlement.

In de richtlijn wordt geregeld aan welke eisen personeel in de binnenvaart moet voldoen. Door dit op Europees niveau vast te leggen, ontstaat de mogelijkheid voor werknemers om in eigen land een opleiding te volgen om vervolgens overal in Europa aan de slag te kunnen. Van Dalen: ‘In diverse Europese landen is een tekort aan personeel in de binnenvaart. Dit biedt mogelijk een oplossing.’

Van Dalen maakte zich tijdens de onderhandelingen hard voor betrokkenheid van CESNI bij de uitvoering. CESNI is het overlegorgaan tussen de Rijnvaartcommissie en de EU. Dit is nu in de tekst verankerd. Ook zorgde hij ervoor dat nationale en internationale rivierencommissies betrokken worden bij het aanwijzen van infrastructurele knelpunten zoals gevaarlijke bochten in rivieren.

Belangrijkste discussiepunt was of alle Europese lidstaten deze wetgeving moeten toepassen. Van Dalen: ‘Je zag dat men dacht: we hebben een oplossing, en iedereen moet die gebruiken, of je er nou mee te maken hebt of niet. Dat noem ik ouderwets Europees denken.’ Wat betreft Van Dalen hoeven alleen de lidstaten voor wie dit relevant is de wetgeving om te zetten. Dat is nu ook opgenomen in de tekst.

Na de transportcommissie zal de plenaire vergadering van het Europees Parlement nog in moeten stemmen met het voorstel. Dat zal naar verwachting gebeuren in september.

« Terug

Reacties op 'Nieuwe Europes regels beroepseisen binnenvaart'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.