Een rondje met de eco-vriendelijke buurtbus!

IMG_6006woensdag 09 maart 2016 14:56

Op een zonnige zaterdagmiddag eind februari rijden Ronald van Veen (ChristenUnie) en Bea van ‘t Hul (Progressief Ermelo) een ronde mee op de buurtbus. Aan het stuur, buurtbus man van het eerste uur, Aalt Huisman uit Speuld.

Vanaf 1982 rijdt de Buurtbus in Ermelo. De buurtbus rijdt 6 dagen in de week, een ronde van precies een uur vanaf de Zeeweg , naar Groot Horloo, via Horsterweg naar het station, richting de leuvenumse weg, Varenlaan, naar Drie, naar Speuld, via de Buurtweg naar Garderen waar er bij de kerk aan aansluiting is op verschillende buslijnen naar Elspeet e.o., Barneveld etc.  
De bus is van Syntus en wordt door de provincie betaald, de chauffeurs zijn vrijwilligers. Wekelijks zijn er 23 chauffeurs nodig uit het totaal van 65 vrijwilligers waar de buurtbus uit kan putten. 
Naast van Veen en van ‘t Hul rijden dit uur een viertal andere passagiers mee, een dame uit Amsterdam die naar Elspeet moet en er geen rekening mee had gehouden dat op zaterdag een buslijn niet reed. Daarnaast 3 jonge studentes met een Greenpeace logo op hun jas. Zij willen naar Triade om daar in de wijk de deuren langs te gaan. Huisman ontvangt ze vriendelijk en servicegericht. Ze kunnen inchecken met hun OV jaarkaart, een aangename verrassing, ook voor de twee raadsleden die thuis nog hun kleingeld voor een buskaartje bij elkaar gezocht hadden.
Sinds een half jaar heeft de Buurtbus een splinternieuwe bus, een Mercedes Sprinter, het nieuwste en schoonste dieselvoertuig wat nu op de  markt voor handen is. Er zit een Eco knop op, die de motor doet afslaan als hij stilstaat. Voor beide raadsleden een belangrijk thema, van’t Hul: deze week wordt er op verzoek van Progressief Ermelo in de raadscommissie gesproken over de al dan niet duurzame aanbesteding van basismobiliteit door de Regio Noord Veluwe (RNV). Naast b.v leerlingenvervoer, vervoer voor mensen die onder de WMO vallen is de gemeente per 1 januari 2017 ook verantwoordelijk voor de regiotaxi: alles bij elkaar de basismobiliteit genoemd. Ook voor de ChristenUnie Ermelo een belangrijk thema.
We willen met de raadscommissie en de wethouder in gesprek over welke eisen we voor groen en schoon vervoer in de aanbesteding willen zien. 
De buurtbus valt echter onder het gewone openbaar vervoer. De buurtbus wacht bijvoorbeeld in Garderen ook op de gewone bus zodat passagiers vanaf busstation de Wittenberg hun aansluiting naar Ermelo halen.
In het gesprek met de heer Huisman komt een aantal onderwerpen aanbod. Of hij nog wensen heeft richting de gemeente, wordt positief beantwoord. Hij geeft aan dat de samenwerking erg prettig verloopt. Men is behulpzaam en meedenkend. Wel heeft hij de gemeente geattendeerd op de diepe bermen naast de net vernieuwde Sprielderweg. Als de bus een vrachtwagen moet passeren, dan moeten beide de berm in, dit ervaart de ervaren chauffeur als gevaarlijk. Hij hoopt dat de gemeente hier snel iets aan gaat doen. 
Ook heeft Huisman nog een mooie aanbeveling. Hoe mooi is het zowel voor Ermeloërs als voor toeristen om vanaf het station naar Drie te reizen, een kop koffie bij het Boschhuis en via een mooie route door het bos weer terug te wandelen naar het dorp. Van Veen en van 't Hul sluiten een leuk en plezierig werkbezoek af!

« Terug

Reacties op 'Een rondje met de eco-vriendelijke buurtbus!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.