Schone bussen

Qbuzzvrijdag 20 december 2013 16:45

In het tweede weekend van december was het druk met 'busspotters' in Utrecht. U zal het vast ook niet zijn ontgaan: de nieuwe bussen die in de stad rondrijden. Dit na een turbulente aanbestedingsprocedure die twee jaar geduurd heeft. De komende tien jaar zal Qbuzz onder de naam U-OV onder andere het busvervoer in de stad en omstreken verzorgen.

Ook hier gaat de invoering niet zonder slag of stoot. Wat hierbij vooral in het oog springt zijn de symbolen en kleuren die gebruikt worden om de stadsdelen aan te duiden. Het is niet altijd duidelijk waar die symbolen voor staan. Verder geven ook de kleuren een probleem. Zo mag de kleur blauw alleen door hulpverleningsdiensten gebruikt worden en niet door andere weggebruikers. De blauwe kleur, welke achter het busnummer staat, is daarmee in strijd en zou veranderd moeten worden. Qbuzz is aan het onderzoeken of dit daadwerkelijk zo is en wat er aan gedaan kan worden.

Eén van de redenen waarom Qbuzz de aanbesteding gewonnen heeft, is dat het milieurendement erg hoog is. In de binnenstad wordt er met drie elektrische bussen gereden. Dit betekent dat er geen uitstoot is. De bussen die nog wel met een brandstofmotor rijden, rijden met de allernieuwste dieseltechniek (Euro VI) of op GTL (gas-to-liquid). Hierdoor is de uitstoot en daarmee de milieuvervuiling de komende jaren minimaal. Bijkomend voordeel is dat de bussen erg 'stil' zijn.

Dit brengt ons op een belangrijk punt, waar de ChristenUnie, niet alleen in Utrecht maar ook landelijk, zich hard voor maakt: het verbeteren van de luchtkwaliteit. Het verminderen van de uitstoot van de bussen draagt in belangrijke mate bij aan een betere luchtkwaliteit voor de stad Utrecht. Dit is in ieders belang en een belangrijke stap. Echter, hiermee zijn we er nog niet en de ChristenUnie zal blijven strijden voor een betere luchtkwaliteit in Utrecht!

« Terug

Reacties op 'Schone bussen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.