Voortaan echte groene stroom in 't Gooi

windmolen_koeienvrijdag 20 december 2013 13:22

De gemeenteraad van Bussum heeft met grote meerderheid een motie van de ChristenUnie aangenomen waarin de regio Gooi- en Vechtstreek wordt opgeroepen voortaan groene stroom in te kopen die in Nederland is geproduceerd. Door dit te doen worden energiebedrijven gestimuleerd om meer te investeren in de opwekking van duurzame energie.

De gemeente Bussum wil duurzaamheid stimuleren en daarin zelf het goede voorbeeld geven. Daarom koopt de gemeente Bussum via de iSGV (inkoop Samenwerking Gooi en Vechtstreek) groene stroom in bij DVEP. Het probleem met deze groene stroom is dat deze uit Noorwegen wordt geïmporteerd. Omdat vrijwel alle stroom in Noorwegen via waterkracht wordt opgewekt en per definitie groen is, is er in Noorwegen zelf geen interesse in het label "groene stroom". Daarom verkoopt Noorwegen massaal de bijbehorende "groen-certificaten" aan het buitenland, en exporteert Nederland niet-duurzame stroom naar Noorwegen. Van de inkoop van Noorse groene stroom gaat daarom nagenoeg geen prikkel uit om meer duurzame energie te produceren.

Het is ook mogelijk is om duurzame energie uit Nederlandse wind of zonne-energiesystemen in te kopen. Deze stroom draagt direct bij aan de vergroening van de Nederlandse stroomvoorziening, omdat energiebedrijven gestimuleerd worden te investeren in de opwekking van duurzame energie. De meerkosten hiervan zijn zeer beperkt (rond de 0,1 eurocent per kWh).

De ChristenUnie vindt het heel belangrijk om zorgvuldig met de schepping om te gaan, en het stimuleren van duurzame energie is daar een belangrijk onderdeel van. In een motie die door vrijwel de hele raad is aangenomen heeft de ChristenUnie de wethouder van Bussum opdracht gegeven om met de regio af te spreken dat de inkoopcriteria worden aangescherpt, zodat in de Gooi- en Vechtstreek voortaan groene stroom uit Nederlandse bronnen zal worden gebruikt.

« Terug

Reacties op 'Voortaan echte groene stroom in 't Gooi'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.