ChristenUnie vraagt om uitstel korting AOW-partnertoeslag

Cynthia Ortega-2011-webwoensdag 08 juni 2011 13:39

De ChristenUnie heeft ondanks de aanpassingen van het kabinet nog steeds grote zorgen over het voorstel om een korting toe te passen op de AOW partnertoeslag. Volgens Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn is het onredelijk het voorstel al per 1 juli in te laten gaan: “Dat kan gewoon echt niet. De extra verhoging van de korting tot maar liefst 10% is nog onvoldoende gecommuniceerd met iedereen. Voor veel mensen zal het een enorme schok zijn als hun inkomen over minder dan een maand fors achteruit gaat. Ik zal de minister met klem vragen de aanpassing een jaar later in te laten gaan. Mensen moeten toch de tijd krijgen om zich voor te bereiden op het inkomensverlies?”

Het eerdere voorstel gaf al zorgen over inkomenseffecten en de gebrekkige communicatie naar burgers toe. Ortega-Martijn: “Deze zorgen zijn niet helemaal weggenomen maar het kabinet heeft kennelijk wel geluisterd. Zo is de inkomensgrens waaronder niet gekort wordt vergroot tot 162% van het wettelijk minimum inkomen. Dit is een stap vooruit voor mensen met een laag inkomen. Maar voor mensen vlak boven de inkomensgrens heeft dit drastische gevolgen en komt de korting hard aan. Daarnaast zal een deel van deze groep ook geconfronteerd worden met andere bezuinigingen, met als gevolg een hoog koopkrachtverlies.”

De ChristenUnie is ook niet blij met de extra administratieve rompslomp die dit voorstel betekend voor burgers. Daarnaast levert dit een forse aanslag op de staatskas door de extra uitvoeringskosten. Ortega-Martijn: “Mensen die onder de inkomensgrens vallen moeten dit zelf melden. Waar blijft het voornemen van de minister tot minder bureaucratie? Ik vraag mij af waarom de Sociale Verzekeringsbank niet gewoon de inkomensgegevens van de belastingdienst gebruikt? En als de minister toch kiest voor deze weg dan moet iedereen dit wel weten. De communicatie van het kabinet laat op dit punt nog echt te wensen over.”

Labels
Cynthia Ortega
Tweede Kamer
Werkgelegenheid

« Terug

Nieuwsarchief > 2011 > juni

Geen berichten gevonden