Interessante thema-avond: Vrijheid, Veiligheid & Vluchtelingen

IMG_2244zaterdag 10 december 2016 21:24

Wat doet vrijheid met je wanneer je op social media geconfronteerd wordt met beelden over aanslagen, oorlogen, verharding in de samenleving? Hoe is het om als vluchteling in Ermelo te komen, hoe wordt dit ervaren door de vluchteling en door de inwoners? Klopt het dat het in Ermelo nog relatief veilig is? Deze vragen kwamen aan bod tijden de thema-avond: Vrijheid, Veiligheid & Vluchtelingen

Rick van Rosmalen, manager van Centrum Opvang Asielzoekers (COA) vertelde over hoe het loopt met de opvang van jonge vluchtelingen in De Hooge Riet. Hij vertelt dat de opvang relatief goed verloopt. Jongeren gaan overdag naar school, doen zelf de boodschappen, koken zelf en kunnen een programma volgen met verschillende activiteiten. 'Natuurlijk gebeurt er ook wel eens wat, maar waar gebeurt dat niet wanneer je 75 jongeren bij elkaar brengt', vertelt van Rosmalen. Bij de vraag over veiligheid reageert van Rosmalen met het antwoord deze vraag eigenlijk andersom te willen stellen. Hoe veilig voelen de jonge vluchtelingen zich in Ermelo? De jongeren kunnen zich soms onveilig voelen door hun eigen traumatische ervaringen, maar ook door andere gewoontes in een vreemd land. De medewerkers van het COA begeleiden de jongeren in deze processen.

Rita van de Kolk, voorzitter van Vluchtelingenwerk Ermelo, neemt ons mee in het verhaal wat Vluchtelingenwerk doet in Ermelo. Gemeente Ermelo neemt per jaar statushouders op die een woning toegewezen krijgen. Vluchtelingenwerk gaat met de nieuwe bewoner mee naar het toegewezen huis, bgeleidt de nieuwe inwoner bij diverse zaken zoals de inrichting van de woning, de inburgeringscursus, het leggen van contact met de buren, etc. Er zijn veel vrijwilligers die mee helpen. Vluchtelingenwerk biedt na binnenkomst in Ermelo ongeveer 8 maanden begeleiding. Daarna lukt het de meesten om zonder hulp door te gaan. Wel kan men in het begin sociale contacten missen en het opbouwen van een nieuw netwerk in een andere cultuur is niet altijd even makkelijk. Over het algemeen zijn de nieuwe inwoners tevreden en blijven ze graag in Ermelo wonen.

De politie werkt nauw samen met het COA en Vluchtelingenwerk, vertelt Jelle van Heerikhuize, wijkagent in het centrum van Ermelo. Volgens hem is de politie bij uitstek Verbinder. De politie heeft een groot netwerk en wil midden in de samenleving staan waar iedereen bij hoort. De Politie maakt geen onderscheid. Van Heerikhuize vertelt dat er in Ermelo veel tolerantie is ten opzicht van elkaar. Inwoners van Ermelo zijn gewend aan de diversiteit van de samenleving. Verder geeft Van Heerikhuize uitleg over de misdaadijfers van Ermelo. Er zijn inbraken en ongeregeldheden maar niet verontrustend meer dan in vergelijkbare andere woonplaatsen. De politie ervaart gemeente Ermelo als een fijne gemeente, betrokken inwoners, en juist een grote tolerantie ten opzichte van elkaar. Er zijn in de wijken steeds meer "whats-app groepen" om samen de veiligheid te waarborgen en inbraken te verkleinen. "De toename van deze groepen betekent dat er meer betrokkenheid is, niet dat het onveiliger is geworden". Media kunnen zo hun effect hebben op beleving van criminaliteit, aldus Van Heerikhuize.

Met elkaar discussiëren we verder over de thema's. Afsluitend kunnen we stellen dat we in Ermelo kunnen rekenen op elkaar. Er gebeurt wel eens wat, maar we mogen ons veilig voelen. Dat de statushouders, de nieuwe inwoners van Ermelo, hier met plezier wonen en graag willen blijven is een compliment voor ons allen.

 

« Terug

Reacties op 'Interessante thema-avond: Vrijheid, Veiligheid & Vluchtelingen'

jing, jing (boo) boo [1187688]
Geplaatst op: 06-02-2018 07:31
La soi-disant montre en métal précieux est principalement basée sur le matériau de la montre est divisé en deux grandes catégories d'or et de platine,replique montre or pur parce que la dureté n'est pas forte et ne convient pas pour les caractéristiques du matériau de la montre. La montre, appelée la «montre en or», est en fait un alliage (pas moins de 750 ‰ d'or et plusieurs métaux différents), quelle que soit sa couleur, un or 18 carats familier. Boîtier en or avec 750 ‰ d'or + 125 ‰ d'argent + 125 ‰ en fonte de cuivre, en raison de la couleur de l'argent et du cuivre avec de l'or, donc avec moulage en alliage d'or conserve l'essence d'or, mais beaucoup de dureté augmentent pleinement capable de faire face à la tension de la sangle. replique montre de luxe Rolex est presque synonyme de montre en or,

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.