Europese lijsttrekker bezoekt Katwijk, visserij centraal

EV2019 Havenkwartier.jpgdonderdag 09 mei 2019 09:29

Binnenkort zijn er Europese verkiezingen. Op 23 mei in Nederland. Wat heeft dat met ons te maken? Wat kan dat Europees parlement eigenlijk? Het antwoord op die vragen leidt bij vissers uit Katwijk en andere plaatsen geen twijfel. Het verbod op pulsvisserij, ondanks de positieve effecten op brandstofverbruik (en dus minder CO2), de zeebodem en bijvangst, is door Europa bekrachtigd. Het hangt als een zwaard van Damocles boven de Nederlandse visserij. Die ziet zich ook nog bedreigd door Brexit en de massale plaatsing van windmolens op zee.

De ChristenUnie en de SGP in Katwijk (de partijen hebben een gezamenlijke lijst in Europa) hadden vrijdag een aantal vissers uitgenodigd om met Europarlementariër Peter van Dalen de degens te kruisen over hun problemen. Van Dalen heeft zich in Europa opgeworpen als verdediger van de proeven met pulsvisserij. Maar de visserijbelangen van Franse en andere vissers zegevierden.

Van Dalen ging graag het gesprek aan met de vissers en toonde alle begrip voor hun ongenoegen. Volgens de lijsttrekker van ChristenUnie/SGP zal pulsvisserij als toekomstbestendige manier van vissen er toch wel komen, maar hebben we nu een forse terugslag te slikken.

Op de bijeenkomst in het Brasserie Havenkwartier werd ook nog gesproken over de wereldwijde slavernij op vissersschepen, een regelrechte aantasting van mensenrechten die tevens een oneerlijk speelveld van lage kostprijzen schept ten opzichte van vissers die hun personeel wel legaal en sociaal behandelen. Europa kan hier wel degelijk eisen aan stellen.

In de middag werd een boeiend bezoek gebracht aan Ouwehand Visverwerking. Peter van Dalen is lid van de Visserijcommissie van het Europees Parlement en luisterde meer dan geïnteresseerd naar de informatie die de heren Anton van der Plas, Dick de Haas en Diek Parlevliet (over het moederbedrijf Parlevliet & Van der Plas) mee gaven. Het leverde boeiende gesprekken op waar ook de wethouders Knape en Mostert, Europese en lokale vertegenwoordigers van ChristenUnie en SGP aan deelnamen. Natuurlijk mocht een bezoek aan de visverwerking in ’t Heen niet ontbreken. Daarvan getuigen de foto’s.

« Terug

Reacties op 'Europese lijsttrekker bezoekt Katwijk, visserij centraal'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.