Schriftelijke vragen Eppo Bruins en Mustafa Amhaouch (CDA) over het bericht 'Deventer sluit ‘monsterdeal’ voor bouw XXL-distributiecentrum'

woensdag 29 januari 2020

Schriftelijke vragen Eppo Bruins en het Tweede Kamerlid Amhaouch (CDA) aan de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat

Kamerstuknr. 2020Z01467

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht «Deventer sluit «monsterdeal» voor bouw XXL-distributiecentrum»? 1)

Vraag 2
Voor hoeveel jaar gaat het contract tussen investeerder/bouwer enerzijds en gebruiker(s) anderzijds worden gesloten?

Vraag 3
Voor hoeveel werkgelegenheid zorgt de komst van dit distributiecentrum precies? Om wat voor banen gaat het? Wie gaan hiervan profiteren? Zijn hier afspraken over gemaakt?

Vraag 4
Hoeveel personeel verwacht u uit de directe regio te kunnen aantrekken en hoeveel van buiten Nederland?

Vraag 5
Zijn er gezien de krapte op de woningmarkt – ook in Deventer – afspraken gemaakt rondom de huisvesting van werknemers die niet uit de regio afkomstig zijn, in het bijzonder waar het arbeidsmigranten betreft?

Vraag 6
Welke onderzoeken met betrekking tot intensivering van bestaande infrastruc-tuur zijn gedaan en wat zijn hiervan de resultaten? Welke flankerende maatregelen zijn genomen?

Vraag 7
Hoezeer is bij het sluiten van deze deal rekening gehouden met aspecten als mogelijke verdozing van het landschap, gevolgen voor de leefbaarheid en het plaatselijke midden- en kleinbedrijf? Zijn hier bijvoorbeeld voorwaarden aan gesteld?

Vraag 8
Is onderzocht welke toegevoegde waarde dit XXL-distributiecentrum heeft voor het regionale ecosysteem, op korte, middellange en lange termijn?

Vraag 9
In hoeverre is rekening gehouden met een situatie van economische krimp, waarin bedrijfsactiviteiten mogelijk afnemen of veranderen? Is bijvoorbeeld geborgd dat in dat geval een «monsterdeal» niet leidt tot «monsterleeg-stand»?

Vraag 10
Is bekend hoeveel van dergelijk grote logistieke bedrijfshallen Nederland telt, wat hun betekenis is (geweest) voor het betreffende regionale ecosysteem, en hoeveel hallen inmiddels geen of een andere functie hebben dan bij de opening?

Vraag 11
Wat is de status van de uitvoering van de motie-Amhaouch/Bruins over verdozing van het landschap (Kamerstuk 35300-XIII, nr.?

1) Logistiek.nl, https://www.logistiek.nl/warehousing/nieuws/2020/01/deventer-sluit-monsterdeal-voor-bouw-xxl-distributiecentrum-101171914, 27 januari 2020.

Meer informatie

« Terug