ChristenUnie: vergelijking met ‘taliban’ ongehoord

CynthiaOrtegaMartijn03.jpgdonderdag 04 oktober 2007 15:38

De ChristenUnie-fractie in de Tweede Kamer heeft met verontwaardiging kennisgenomen van de wijze waarop de VVD pleit voor het loslaten van de Winkeltijdenwet. ,,Partijen die de bestaande wet willen handhaven, worden voor taliban uitgemaakt. Moet ik de VVD dan een losgeslagen bende wettelozen gaan noemen?’’ vraagt Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn zich af.

De regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hebben in hun coalitieakkoord afgesproken: ‘Het oneigenlijke gebruik van de toerismebepaling in de Winkeltijdenwet ter verruiming van het aantal koopzondagen wordt tegengegaan.’ Naar verluidt neemt het kabinet binnenkort een besluit over de wijze waarop het bedoelde misbruik van de toerismebepaling wordt aangepakt.

Volgens de geldende Winkeltijdenwet, die D66-minister Hans Wijers ruim tien jaar geleden opstelde, mogen gemeenten twaalf koopzondagen per jaar aanwijzen. Voor toeristische centra wordt een uitzondering gemaakt; daar mogen de winkels op meer zondagen open, om de stroom toeristen te bedienen die ze op die dag te verwerken krijgen. Inmiddels is wel duidelijk dat veel gemeenten van die uitzonderingsregeling gebruik maken voor winkelcentra die onmogelijk als ‘toeristisch’ zijn aan te merken. Er zijn gemeenten waar álle winkels álle zondagen open mogen zijn. De ChristenUnie hoopt dat het kabinet daar, zoals afgesproken, een einde aan maakt.
Ortega: ,,We pleiten dus voor handhaving van een bestaande wet, die onder een liberaal bewind tot stand is gekomen. Dat doen we omdat volgens ons de zondagsrust een zegen is voor de mensen. Die zegen willen we ook hardwerkende winkeliers niet onthouden. De VVD komt op voor de belangen van de grote winkelketens, maar ze zien niet hoe zwaar de kleine middenstander het heeft die onder druk van z’n grote buren op zondag de winkel open moet doen, en dan ook nog eens z’n personeel extra moet betalen. Mensen hebben een gezamenlijke vrije dag nodig voor een gezond sociaal leven. En er is een grens aan wat consumenten consumeren kunnen, dus de totale omzet van de detailhandel neemt echt niet toe door al die koopzondagen.’’

In het Algemeen Dagblad vergelijkt VVD-Kamerlid Aptroot het voornemen van de coalitiepartijen met het bewind van de taliban in Afghanistan. ,,De christelijke partijen in het kabinet zijn een soort taliban in de polder die voor ons willen uitmaken wat we wel en niet mogen doen,’’ zegt VVD-Kamerlid Charlie Aptroot in het AD (4 oktober 2007). De ChristenUnie vindt het ongehoord dat de liberalen zo oordelen over democratische partijen die de bestaande wet willen handhaven.

Labels
Cynthia Ortega
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: vergelijking met ‘taliban’ ongehoord'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2007 > oktober

Geen berichten gevonden