ChristenUnie: maak korte metten met krakersgeweld

Arie Slob_Ruben Timman_top204-03-2008 10:34 04-03-2008 10:34

De ChristenUnie werkt samen met de VVD en het CDA aan een gezamenlijke initiatiefwet om het kraken van woningen en bedrijfspanden te verbieden. In die wet worden ook aanvullende maatregelen genomen om ongewenste speculatie te bestrijden en leegstand tegen te gaan, ook na 1 jaar leegstand.

De fracties willen de wet voor de zomer voor advies naar de Raad van State sturen. Het is de bedoeling dat de wet nog in 2008 in werking treedt, zodat de politie nog dit jaar vaker op kan treden tegen krakers die lak hebben aan wet- en regelgeving.
ChristenUnie, VVD en CDA zijn ook ongerust over de periode vóórdat het kraakverbod in werking treedt. Het aantal incidenten rond krakers lijkt de laatste maanden toe te nemen. Zo werden eerdere deze maand krakers tot celstraf veroordeeld omdat ze een voorbijganger permanent letsel toebrachten. Ook tegen een agent werd er geweld gebruikt. Begin deze week liep het volledig de spuigaten uit: tijdens een ontruiming van een kraakpand in Amsterdam werd de politie beschoten door krakers met levensgevaarlijke katapulten en moeren. Hiermee laat de kraakbeweging zien dat zij volledig voorbij de romantiek en het idealisme van weleer is. Krakers die geweld gebruiken terroriseren fatsoenlijke burgers en politiemensen op een ronduit kwalijke manier. De politie moet de mogelijkheid krijgen om korte metten te maken met dit krakersgeweld.
De indieners van het kraakverbod willen daarom dat het OM in de periode voor het kraakverbod vaker en harder optreedt tegen krakers. Het zou goed zijn als het Openbaar Ministerie meer prioriteit geeft aan de ontruiming van kraakpanden, vervolging van krakers op basis van het kraakdelict in het eerste jaar van leegstand en vervolging van krakers op basis van andere delicten zoals bijvoorbeeld vernieling van het pand of geweld tegen de pandeigenaar of omwonenden.
De ChristenUnie heeft daarom met de twee andere partijen Kamervragen gesteld aan de minister van Justitie. Minister Hirsch Ballin is gevraagd om in overleg met het Openbaar Ministerie te treden, met als doel aan hardere aanpak van kwaadwillende krakers.

Labels
Arie Slob
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: maak korte metten met krakersgeweld'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > maart

Geen berichten gevonden