Wiegman: 'Ruim oude stortplaatsen op'

vuilnisbeltmaandag 30 maart 2009 15:13

Oude stortplaatsen moeten snel worden opgeruimd. Dat zegt Tweede Kamerlid Esmé Wiegman van de ChristenUnie. Doordat het Rijk stortbelasting heft over het laatste restant van de stortplaats, worden ze vaak niet verwijderd. De ChristenUnie stelt voor om deze belasting voor oude stortplaatsen aan te passen en overhandigt vandaag de notitie "Ruim op, die stort" aan de Minister van VROM.

Op dit moment vormt stortbelasting op het afval uit een voormalige stortplaats, dat overblijft na sortering van het recyclebare afval, een belemmering voor het opruimen van voormalige stortplaatsen. Deze milieubelasting wordt geheven omdat dit restafval weer opnieuw moet worden gestort. Hierdoor is het lastig om oude stortplaatsen rendabel op te ruimen, bleek in 2004 uit onderzoek van VROM en IPO. Ondanks de aanbeveling om de stortbelasting aan te passen, is er vijf jaar later nog niets veranderd ten aanzien van deze belasting. De ChristenUnie vraagt minister Cramer om met maatregelen te komen. Naast hergebruik van afval biedt opruiming van de oude stortplaatsen ook kansen voor ruimtelijke ontwikkeling. Wiegman:,,Zo kan open ruimte worden gespaard."

De ChristenUnie-notitie is geschreven in het kader van de behandeling van het tweede Landelijk afvalbeheerplan waarin ook de problematiek van de oude stortplaatsen wordt belicht. Deze nota wordt vandaag besproken in de Tweede Kamer en vindt u in de bijlage.

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20090330 NOTITIE Oude stortplaatsen39,2 kBapplication/pdfdownload
Labels
Esmé Wiegman
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Wiegman: 'Ruim oude stortplaatsen op''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > maart

Geen berichten gevonden