Iran onderdrukt homo's en christenen

20090402 Irandemonstratie Voordewind_610donderdag 02 april 2009 11:15

Deze week werd in Nieuwspoort het Iran Comité gelanceerd. Dit comité gaat zich inzetten voor mensenrechten in Iran en tegen de nucleaire dreiging. PerspectieF voorzitter IJmert Muilwijk is een van negen leden. Bram Peper is voorzitter. Ook CIDI directeur Ronny Naftaniel (joodse gemeenschap) en oud COC voorzitter Frank van Dalen (homo gemeenschap) zitten in het comite.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind was op 1 april bij de eerste demonstratie tegen het Iranese regime bij de ambassade in Den Haag. Dat stond in het teken van de petitie die online ondertekend kan worden. Voordewind sprak zijn steun uit voor het Comité en pleitte voor verbetering van de mensenrechtensituatie in Iran. Ook zei het Kamerlid achter politieke druk door aanscherping van economisch sancties te staan. Tegelijkertijd moet Nederland diplomatieke pogingen steunen om Iran te betrekken bij de bestrijding van de Taliban in Afghanistan en om openheid te geven over hun mogelijke atoomprogramma.

Sinds de Islamitische geestelijken in Iran aan de macht zijn, vormen zij een bedreiging voor zowel de eigen burgers als voor de veiligheid in de regio en ver daar buiten. Vrouwen worden gestenigd op verdenking van overspel en politieke tegenstanders worden opgepakt. Ook heeft de Iraanse president bij herhaling gedreigd Israël van de kaart te vegen. Op dit moment is het Iraanse regime hard op weg om een atoombom te maken. Dit is een serieuze dreiging voor het voortbestaan van Israel. Het comite gaat zich inzetten voor een harde aanpak van Iran door bedrijven en politiek.

 

IJmert Muilwijk schreef deze week samen met oud-COC-voorzitter Frank van Dalen een opiniestuk in NRC Next. Dat is hieronder verder te lezen:

Op 1 april is het precies 30 jaar geleden dat Khomeini de Islamitische Republiek Iran uitriep. Sinds de ayatollahs aan de macht zijn worden de mensenrechten structureel geschonden. Ondanks internationale sancties wordt er nog steeds handel gedreven en durft Europa geen echte vuist te maken tegen Iran. 30 jaar onderdrukking en terreur is te lang. Nederland moet de lankmoedige houding verlaten en daadwerkelijk effectief beleid durven vorm te geven.

Christenen, homo's en andere minderheden worden structureel vervolgd in Iran. Het aantal executies van het Iranese regime is verdrievoudigd sinds president Ahmadinejad aan de macht is. Vrouwen worden gestenigd op verdenking van overspel, politieke tegenstanders worden opgepakt en homoseksuelen worden zonder pardon opgehangen. Ook schendt Iran met zijn nucleaire programma tal van VN veiligheidsresoluties en is de ontwikkeling van een atoomwapen een verborgen ambitie.

De soevereiniteit van een land strekt ver. Toch kunnen we als internationale gemeenschap niet eeuwig oogluikend toe blijven kijken hoe wereldburgers opgeofferd worden om een in haar ziel misdadig systeem in stand te houden. Nóg een militaire interventie in het midden oosten gaat te ver. Onschuldige burgers mogen geen slachtoffer worden van de strijd. Verregaande sancties zijn echter wel gerechtvaardigd om het regime, dat door zichzelf niet tot inkeer zal komen, ten val te brengen.

Nederland voert een hypocriet beleid ten opzichte van Iran. Economische belangen gaan duidelijk voor mensenrechten. Ondanks dat in het beleid staat dat de Nederlandse regering de handel met Iran niet zal stimuleren is Iran een belangrijke handelspartner. Zo importeerde Nederland in 2008 voor meer dan twee miljard aan Iranese goederen en vormt ze een belangrijk doorvoercentrum voor Iranese olie en aardgas. Dat er daarnaast in 2007 bij het ministerie van Economische Zaken zelfs maar gedacht werd aan een handelsmissie naar Iran is op z'n minst bedenkelijk te noemen. Ook stelt de Nederlandse regering zich garant voor risico's die bedrijven lopen door te investeren in Iran. Wat nou 'niet stimuleren?'. Mede door deze houding waar economisch gewin gaat boven mensenrechten zijn wij mede verantwoordelijk voor het leed in Iran. Daarom moeten zowel bedrijven als politiek verantwoordelijkheid nemen. Nu wordt het wangedrag van Iran teveel onder de mantel der liefde bedekt.

Ten eerste moet de Nederlandse regering volledig stoppen met het verlenen van kredietgaranties voor zakelijke transacties in Iran. Nederlandse bedrijven die willen investeren in Iran moeten daar zelf het risico's van dragen. Anders verzekert de Nederlandse Staat het risico van politieke instabiliteit waar de corrupte leiders van Iran grotendeels verantwoordelijk voor zijn.. Ten tweede dienen investeringen van Nederlandse en Europese bedrijven die voor het Iranese regime van strategisch belang zijn uit te blijven. Zo houden energiebedrijven nadrukkelijk de deur open om Iranees gas te exploiteren, te transporteren en andere investeringen te doen. Het in stand houden van een misdadig repressief systeem dat iedere lucht uit de bevolking perst is een kostbare aangelegenheid. Laten wij het Iranese regime die middelen ontnemen.

Homo's en Christenen worden net als vrouwen in Iran ernstig onderdrukt. Laten wij de handen in een slaan. Wij kunnen onze lotgenoten aan de andere kant van de wereld niet laten lijden. Nederlandse bedrijven en overheden moeten niet meer hun handen wassen in onschuld, maar leidend worden in het ten val brengen van het Iranese regime.

Labels
Godsdienst en mensenrechten
Godsdienstvrijheid
Islam
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Iran onderdrukt homo's en christenen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > april

Geen berichten gevonden