'Schrap de verplichte medische behandeling in de Wajong'

ortega_wajong2dinsdag 07 april 2009 11:14

De ChristenUnie zal bij de behandeling voor de wijziging van de Wajong in de Tweede Kamer pleiten voor het schrappen van de verplichte medische behandeling die het UWV de Wajonger kan opleggen. Cynthia Ortega-Martijn: ,,Deze verplichting raakt de integriteit van het menselijke lichaam en verandert niets aan de verantwoordelijkheid van de Wajonger om mee te werken aan het realiseren van een baan."

Ook wil de ChristenUnie het herlevingrecht met 5 jaar verlengen tot 10 jaar en een infrastructuur van interne jobcoaches.

De Tweede Kamer behandelt dinsdag een belangrijk wetsvoorstel dat ertoe moet bijdragen dat optimaal gebruik zal worden gemaakt van de talenten van potentiële werknemers met een beperking. De ChristenUnie is van mening dat de samenleving de morele plicht heeft om ervoor zorg te dragen dat Wajongers nog meer kunnen participeren. Ortega-Martijn: ,,Bij mijn voorbereidingen op dit dossier was het voor mij verbijsterend om te ontdekken dat deze enthousiaste burgers min of meer afgeschreven waren. Ik juich het dan ook toe dat met dit wetsvoorstel de nadruk wordt gelegd op wat Wajongers kunnen en dat dit maximaal zal worden benut."

Medische behandeling
In het wetsvoorstel staat dat een Wajonger door het UWV kan worden verplicht een medische behandeling te ondergaan, buiten een behandelend arts om. Ortega-Martijn: ,,Dit is een enorm ingrijpende verplichting, die raakt aan de integriteit van het menselijke lichaam. Dit gaat veel te ver. Bepalingen in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de BOPZ beschermen mensen tegen dergelijke verplichtingen."

De ChristenUnie komt met voorstellen om deze aspecten uit het wetsvoorstel te halen.

Herlevingrecht
De ChristenUnie is er voorstander van om de herleving van het recht op arbeidsondersteuning te verlengen van 5 naar 10 jaar. Ortega-Martijn: ,,Chronische ziekten kennen vaak een grillig verloop en daarom is het gerechtvaardigd om een langere periode als uitgangspunt te nemen. Door Wajongers deze garantie aan te bieden, wordt bevorderd dat er actief wordt meegewerkt aan het zoeken naar een baan om in het eigen levensonderhoud te voorzien."

Jobcoaches
De ChristenUnie heeft met veel werkgevers gesproken over hun ideeën om Wajongers aan het werk te krijgen en houden. Ortega-Martijn: ,,Deze ondernemersinitiatieven moeten door het UWV beter worden benut om deze doelgroep te koppelen aan enthousiaste werkgevers." Om de Wajonger op de werkvloer goed te kunnen begeleiden is een interne jobcoach cruciaal. Uiteraard is dit afhankelijk van het aantal Wajongers die in dienst zijn. Ortega-Martijn: ,,Zowel werknemer als werknemer hechten zeer aan een jobcoach. Ik wil de toezegging voor een infrastructuur van interne jobcoaches. Zij moeten wel voldoen aan een aantal kwaliteitseisen."

Labels
Cynthia Ortega
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op ''Schrap de verplichte medische behandeling in de Wajong''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > april

Geen berichten gevonden