Van Dalen wil hoorzitting over prostitutieronseling bij Oost-Europese kindertehuizen

20090518_regiotour_amsterdam_petervandalendinsdag 19 mei 2009 09:01

“Op dit moment komen er talloze Oost-Europese vrouwen, vooral uit Bulgarije en Hongarije, naar West-Europa om in de prostitutie te werken. De ronseling begint vaak al op minderjarige leeftijd bij de kindertehuizen.” Toos Heemskerk, straatwerker van hulporganisatie ‘Het Scharlaken Koord’ schetste tijdens de campagnetour van de ChristenUnie SGP in Amsterdam een ontluisterend beeld. Eurolijsttrekker Peter van Dalen stelde met Europarlementariër Bas Belder direct een Europese hoorzitting voor.

De campagnebus van ChristenUnie SGP toert, in het kader van de Europese verkiezingen door heel Nederland. Het bezoek aan de Amsterdamse wallen en het aldaar gevestigde ‘Scharlaken Koord’, schokte de Europese kandidaten. “Dit kan gewoonweg niet.”

“Deze meiden worden door mensenhandelaars, zogenaamde Traffickers, naar West-Europa gebracht. Zij zorgen hier voor een ‘raam’ en huisvesting. Dat levert de vrouwen enorme schulden op, een bordeeleigenaar rekent zo duizend tot vijftienhonderd euro voor huisvesting, honderdvijftig euro per dagdeel voor een raam. Uiteindelijk verdienen ze er niets aan. Sterker: zitten ze vast aan een Nederlandse pooier door grote schulden”, zo schetst Heemskerk de sombere situatie van de jonge Oost-Europese prostituees. ‘Het Scharlaken Koord’ signaleert dat jonge meiden al vanuit kindertehuizen worden geronseld voor de prostitutie. Europarlementariër Bas Belder kreeg daar op recente reizen naar Oost-Europa ook al signalen over vanuit de kindertehuizen zelf. Heemskerk: “Neem Moldavië: 65% van de meisjes uit kindertehuizen komt in de prostitutie terecht.”

Structureel op Europese agenda
Eurokandidaten Van Dalen en Belder delen Heemskerk’s bezorgdheid. “In het Europese nabuurschapsbeleid en in het Europees Parlement kunnen we hier zeker een punt van maken”, meent Belder. Van Dalen en hij gaan zich hard maken voor een hoorzitting in het Europees Parlement over prostitutie vanuit Oost-Europa. Belder: “Vanuit Europa moet er wat gebeuren, we moeten gewoonweg!” Van Dalen belooft om het onderwerp “structureel op de agenda te zetten.”

Europa komt naar Nederland
Komende dagen toeren de Europese kandidaten van ChristenUnie SGP nog door heel Nederland onder het motto ´Europa komt naar Nederland´. Van Dalen en Belder doen daarvan wekelijks verslag op hun respectievelijke websites: www.petervandalen.eu en www.basbelder.eu.

 

 

Labels
Eurofractie
Europese Verkiezingen
Godsdienst en mensenrechten
Peter van Dalen

« Terug

Reacties op 'Van Dalen wil hoorzitting over prostitutieronseling bij Oost-Europese kindertehuizen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > mei