Rouvoet over het islamdebat

islamtourwoensdag 24 juni 2009 09:00

De islam is een groeiende godsdienst in ons land. Maar hoe pas je deze in in onze democratische rechtsstaat? Op deze vraag probeert de ChristenUnie een antwoord te vinden, want de islam als religie kent veel onvrijheden, zegt André Rouvoet.

ROUVOET:
Het is in de islam niet vanzelfsprekend dat de vrijheden die wij hier koesteren ook een plek krijgen tegen de achtergrond van de religieuze opvattingen. In het westen zijn wij gewend om te spreken over scheiding of onderscheiding van kerk en staat. Dat markeren we vrij scherp. Dat is cruciaal. Dat is in veel islamitische landen verre van normaal. Daar moet je heel scherp in zijn dat dat niet past in ons concept van de rechtsstaat.

VERSLAGGEVER:
Er leven bijna 1 miljoen moslims in ons land die niet meer weggaan. Ze moeten zich houden aan de normen en waarden van onze rechtsstaat. Er is geen alternatief. Moslims kunnen niet op een aparte plek islamitisch recht laten gelden.

ROUVOET:
Dat betekent gelijkheid van man en vrouw, scheiding van kerk en staat, grondrechten voor iedereen. Dat is cruciaal. Er is geen alternatief voor dan inpassing - ook van de islam - in de westerse democratische rechtsstaat.

VERSLAGGEVER:
Inpassing is wat anders dan aanpassing, zegt Rouvoet. Dat antwoord van aanpassing hoor je vaak bij andere politieke partijen, bijvoorbeeld de Sociaaldemocraten of de Liberalen. Voor de ChristenUnie gaat het om de vrijheid van godsdienst. Dat is één van de belangrijkste wapens in het integratiedebat.

ROUVOET:
Ik blijf van mening dat godsdienstvrijheid essentieel is voor iedereen, die geldt dus ook echt voor iedereen. Orthodoxie in dit land is niet verboden. Dat geldt niet alleen voor christenen. Dat geldt ook voor atheïsten, want ook daar heb je hele orthodoxe atheïsten. En dat geldt ook voor moslims. Je moet je aanpassen aan de essentiële normen en waarden van ons land. Maar er is alle ruimte om ook een stuk eigenheid - in culturele zin, in religieuze zin - te behouden. Daar hoort ook bij dat orthodoxe opvattingen niet verboden zijn.

VERSLAGGEVER:
Die orthodoxe opvattingen zijn toch vaak de opvattingen waar de PVV van Geert Wilders van gruwelt. Maar Rouvoet stelt niet voor niets de vrijheid van godsdienst centraal. In tegenstelling tot de PVV en de VVD. Deze partijen tillen de vrijheid van meningsuiting boven alles uit, vindt Rouvoet. Dat vindt hij een gevaarlijke ontwikkeling die de rechtsstaat uiteindelijk ondermijnt.

ROUVOET:
Dan vind ik dat de liberale partijen - dat is niet alleen de PVV van Geert Wilders, dat is ook de VVD - die zeggen dat de vrijheid van meningsuiting veel belangrijker is dan de vrijheid van godsdienstuiting. Voor je het weet doe je onrecht aan een hele grote groep mensen die je niet dezelfde ruimte gunt voor hun levensovertuiging die je voor jezelf gunt. Dat is het begin van het einde van de democratische rechtsstaat. Daar wil ik niet aan meewerken.

VERSLAGGEVER:
André Rouvoet noemt de naam van Geert Wilders niet, maar hij vindt het publieke debat op dit moment ontsporen, omdat twee discussies door elkaar heen lopen. Het gaat aan de ene kant over de islam en onze grondrechten en aan de andere kant over Marokkaanse straatjochies en onze veiligheid.

ROUVOET:
Ik vind dat eerlijk gezegd vuurlink. Want dan hebben we het over Marokkaanse straatterroristen en dan bedoelen we dus dat een aantal Marokkaanse jongeren zich echt te buiten gaan. Dat is een veiligheidsprobleem, daartegen we moeten stevig en hard optreden. Maar het is geen probleem wat je mag linken aan de islam. Het loopt te makkelijk in elkaar over, maar ik vind dat vuurlink. Ik vind het één van de meest bedreigende elementen. In deze discussie vermengen we een vraagstuk over islam en godsdienst en de vraag: hoe past dat in het concept van de rechtsstaat met het algemene vraagstuk. Iedereen die zich in Nederland bevindt moet zich aan de regels houden en die bedreigt niet de veiligheid van anderen.

VERSLAGGEVER:
André Rouvoet wil het islamdebat scherp voeren en niet de veiligheidsdiscussie op straat erdoor heen vermengen. Maar wat de ChristenUnie-leider vooral duidelijk wil maken is dat er ruimte is voor alles godsdiensten in het publieke domein.

Bron: Ochtendjournaal, R1, 24-06-09, 07.07 uur

Labels
André Rouvoet
Godsdienst en mensenrechten
Godsdienstvrijheid
Wetenschappelijk Instituut

« Terug

Nieuwsarchief > 2009 > juni

Geen berichten gevonden