‘Stel voorwaarden voor staatssteun aan foute banken’

woensdag 01 juli 2009 17:00

De ChristenUnie wil dat minister Bos (Financiën) en staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) optreden tegen banken die investeren in 'foute' wapenfabrikanten. Uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer blijkt dat zes grote Nederlandse banken nog steeds investeren in de wapenindustrie. Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn: ,,Banken die direct of indirect de fabricage van clustermunitie financieren, moeten niet zomaar staatsteun kunnen krijgen.”


De Kamerfractie heeft schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van het onderzoek. De ChristenUnie vindt de onderzoeksresultaten van de Eerlijke Bankwijzer zorgelijk. De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie en FNV Mondiaal en is uitgevoerd onder Nederlandse banken. Wat de ChristenUnie schokt, is de uitkomst dat zes grote Nederlandse banken geld investeren in foute wapenbedrijven. Dit doen zij via beleggingsfondsen, maar ook met eigen geld.

Sinds het eerste onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer in 2007 lijkt weinig te zijn verbeterd. Ortega-Martijn: ,,Deze banken lijken weinig op te hebben met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De Rijksoverheid probeert banken overeind te houden in deze crisis. De ChristenUnie vindt dat het kabinet scherpere voorwaarden moet gaan stellen aan deze staatsteun in relatie tot dergelijke praktijken. Dat kan een zeer effectief middel zijn om hier een einde aan te maken. Daarmee laat het kabinet zien dat het duurzaamheid hoog in het vaandel voert.”

--------------------------------------------------------------------------------

Schriftelijke vragen van de leden Ortega-Martijn en Cramer (beiden ChristenUnie) aan de staatssecretaris van Economische Zaken en de minister van Financiën over het bericht dat Nederlandse banken nog steeds investeren in bedrijven die clustermunitie produceren.

Kent u het bericht “Nederlandse banken investeren in foute wapenbedrijven”?

Wat is uw reactie op het onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, het initiatief dat sinds 2007 een vergelijking maakt van het beleid en de financieringspraktijk van banken?

Wat vindt u van de bevinding dat zes grote Nederlandse banken nog steeds investeren in controversiële wapenhandel, waaronder clustermunitie?

Verbindt u voorwaarden aan banken die staatssteun hebben ontvangen of onder directe invloed van de Rijksoverheid staan en gerelateerd worden aan controversiële wapenhandel? Zo ja, welke voorwaarden stelt u aan deze banken? Zo nee, bent u daartoe bereid?

Labels
Cynthia Ortega

« Terug

Reacties op '‘Stel voorwaarden voor staatssteun aan foute banken’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > juli

Geen berichten gevonden