Chronisch zieken vallen buiten de boot

chronisch zieken en gehandicaptenvrijdag 03 juli 2009 10:00

Chronisch zieken worden in te veel gevallen niet gecompenseerd in hun zorgkosten en vallen buiten de boot. Dat zegt Kamerlid Esmé Wiegman. Op dit moment betaalt iedereen die zorgkosten maakt, de eerste 150 euro aan zorgkosten zelf, het zogenaamde ‘eigen risico’. Bepaalde mensen met hoge zorgkosten, zoals chronisch zieken, worden hierin gecompenseerd.

De ChristenUnie is teleurgesteld dat de minister van VWS er niet in is geslaagd om tot inzicht te komen wie voor compensatie van het eigen risico in aanmerking komt. Maar de huidige afbakening volstaat niet, want de groep met hoge zorgkosten is veel groter. Daarom vindt de ChristenUnie dat bij de bepaling van de doelgroep ook naar de hoogte van het zorggebruik moet worden gekeken en naar het gebruik van hulpmiddelen. Ook de gekozen afbakening op grond van medicijngebruik is ontoereikend. Er is een aanzienlijke groep mensen met beperkingen en aandoeningen die er buiten valt. Bijvoorbeeld mensen met een hoog cholesterolgehalte, stofwisseling en bloedziekten, huidziekten en zeldzame aandoeningen.

De minister heeft gisteravond toegezegd in het najaar meer duidelijkheid te geven. De ChristenUnie vindt dat wanneer een betere afbakening pas mogelijk is in 2009 of 2010, dat deze groepen de compensatie met terugwerkende kracht te moeten krijgen. 

 

Labels
Esmé Wiegman
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Chronisch zieken vallen buiten de boot'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > juli

Geen berichten gevonden