,,Minister, neem onrust over Lelystad Airport weg”

vliegtuigvrijdag 10 juli 2009 14:49

Tweede Kamerlid Ernst Cramer is verbaasd over de gebrekkige communicatie vanuit het ministerie over de naderingsroutes van Lelystad Airport. De ChristenUnie wil onder meer weten of het klopt dat tijdens een informatieavond voor bewoners uit de regio door de vertegenwoordiger van het ministerie is gesteld dat het niet nodig was de naderingsroutes in de Milieu Effect Rapportage (MER) voor de uitbreiding van Airport Lelystad op te nemen, omdat volgens deze vertegenwoordiger “aanvliegroutes onbetrouwbaar en onvoorspelbaar zijn”.

Tweede Kamerlid Ernst Cramer: ,,Als de minister het met zijn ambtenaar eens is, heeft hij de Kamer veel uit leggen. Deze gang van zaken doet geen goed.” In schriftelijke vragen aan de minister van Verkeer en Waterstaat vraagt de ChristenUnie om opheldering over de start en naderingsroutes van Lelystad Airport. Daarnaast komen signalen van gemeenten in de omgeving over de gebrekkige communicatie vanuit het ministerie. Cramer:,,De commissie Alders is juist ingesteld om te komen met voorstellen die op draagvlak kunnen rekenen. Als naast de bewoners zelfs de bestuurders uit de regio niet goed worden geïnformeerd dan is er weinig kans op een breed draagvlak.

Vragen van het lid Cramer (ChristenUnie) aan de minister van Verkeer en Waterstaat over start en naderingsroutes van Lelystad Airport.

 1. Kent u de berichten ‘Vlieg Op! tegen uitbreiding Airport Lelystad’[1], ‘Alternatief voor aanvliegroute’[2], ‘Kaart van actiegroep 'heeft geen status'[3], Nieuwe vliegroute Lelystad slaat in als een bom[4], ‘Comité Vlieg Op! blijft actie voeren’[5] en ‘Commissie Alders heeft meer tijd nodig’[6]?

 2. Klopt het dat de startroutes keer op keer zijn gewijzigd en dat over de naderingsroutes zelfs nooit is gesproken en dat de gemeente Zeewolde pas in april op de hoogte is gesteld van de naderingsroute bij het Trekkersveld?

 3. Klopt het dat op de informatieavond van 24 juni j.l. in Zeewolde over de plannen van Airport Lelystad geen kaart met de naderingsroute(s) is getoond door de vertegenwoordigers van uw ministerie en Lelystad Airport en pas halverwege de avond de naderingsroute bij het Trekkersveld bekend werd doordat een raadslid er vragen over stelde? Vindt u het acceptabel dat zo’n cruciaal onderdeel van de overlast van een luchthaven niet wordt gepresenteerd op een informatieavond?

 4. Klopt het dat tijdens deze avond door de vertegenwoordiger van uw ministerie is gesteld dat het niet nodig was de naderingsroutes in de MER voor de uitbreiding van Airport Lelystad op te nemen omdat “aanvliegroutes onbetrouwbaar en onvoorspelbaar zijn”? Deelt u deze mening? Waarom maakt de naderingsroute geen deel uit van de MER-rapportage?

 5. Kunt u een afschrift van uw reactie aan de gemeente Zeewolde op de brief over deze kwestie naar de Kamer sturen?

 6. Loopt het nu aan Zeewolde voorgestelde alternatief voor de naderingsroute dwars over de bebouwde kommen van onder meer Putten, Ermelo en Nunspeet? Klopt het dat de gemeenten op de Noord-Veluwe niet op de hoogte zijn gesteld van deze gewijzigde naderingsroute?

 7. Wat is uw mening over de door Harderwijk en Nunspeet aangedragen alternatieve route? Klopt het dat dit alternatief goed scoort als het gaat om flora en fauna?

 8. Wat is de stand van zaken met het Alders overleg rond Lelystad Airport? Zijn hier ook bewonersgroepen vanuit de Veluwe en Zeewolde bij betrokken?

 

 

 

 

Labels
Ernst Cramer
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op ',,Minister, neem onrust over Lelystad Airport weg”'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > juli

Geen berichten gevonden