PvdA en ChristenUnie kritisch over deeltijd-WW

woensdag 15 juli 2009 17:00

Regeringspartijen PvdA en ChristenUnie zijn kritisch over de bezuinigingen die minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) voor bijvoorbeeld re-integratiemiddelen en loonkostensubsidies wil invoeren om meer geld vrij te maken voor de deeltijd-WW. Tweede Kamerlid Roos Vermeij van de PvdA en haar ChristenUnie-collega Cynthia Ortega zeiden woensdag dat ze in september met Donner in debat willen gaan over de deeltijd-WW.

Ortega: 'Het gaat op dit moment niet alleen om mensen die bedreigd worden met ontslag, maar ook om steun aan mensen die al werkloos zijn. Het mag niet zo zijn dat de een de ander verdringt.'

Motie
De Kamer heeft de minister in een motie gevraagd middelen te zoeken, toen vorige maand het geld voor de crisismaatregel onverwacht op was. Met deeltijd-WW kunnen bedrijven tijdelijk hun personeel minder laten werken met behulp van uitkeringen. Vermeij wijst erop dat Donner ook was gevraagd te kijken naar geld dat vrijkomt, omdat door de deeltijd-WW minder mensen in de 'gewone' WW stromen. Zij vindt dat hij dat te weinig heeft gedaan.

Zowel de PvdA als ChristenUnie eist van de minister duidelijke berekeningen van wat de verwachte besparingen zijn op de 'gewone' WW, zodat de Kamer kan besluiten of meer extra geld voor de crisismaatregel uit de WW-fondsen gehaald kan worden. Ook vinden Vermeij en Ortega dat Donner collegabewindslieden om hulp kan vragen en niet alleen geld binnen zijn eigen begroting moet zoeken.

Budget
Vorige week kondigde Donner aan het budget voor de deeltijd-WW aan te vullen tot bijna 1 miljard euro. Ongeveer 400 miljoen wordt al gefinancierd met verwachte besparingen op de WW. De minister stelt nog 250 miljoen euro te moeten bezuinigen elders op zijn begroting om de crisismaatregel, zoals de Kamer wenst, voort te zetten. 'Lastige keuzes met pijnlijke gevolgen zijn daarbij onvermijdelijk', meent hij.

Donner wil 180 miljoen euro halen uit potten voor onder meer re-integratie, scholing en loonkostensubsidies om werklozen en gehandicapten aan werk te helpen. In augustus moet tijdens begrotingsbesprekingen in het kabinet nog duidelijk worden waar hij de overige 70 miljoen euro vandaan kan halen.

Overgangsperiode
PvdA en ChristenUnie zijn overigens tevreden over de nieuwe, strengere regels voor de deeltijd-WW. Ze vrezen echter dat de overgangsperiode van drie maanden voor bedrijven die al gebruik maken van de steun, te kort is.

 (Financieele Dagblad, 15 juli 2009)


De motie die Cynthia Ortega (ChristenUnie), Roos Vermeij (Pvda) en Van Hijum (CDA) hebben ingediend:

De Kamer,

overwegende, dat het kabinet eind maart een regeling voor deeltijd-WW heeft ingevoerd, waarin nader omschreven is onder welke voorwaarden werkgevers gebruik kunnen maken van de beschikbare middelen;constaterende, dat in nog geen drie maanden tijd 40 duizend werknemers bij het UWV zijn aangemeld voor deeltijd-WW en het kabinet daarom overweegt de voorwaarden voor deelname aan de deeltijd-WW aan te passen;voorts constaterende, dat werkgevers en werknemers die nu van de regeling gebruik maken keuzes gemaakt hebben op basis van de nu bestaande regeling;verzoekt de regering voor die bedrijven die nu gebruik maken van de deeltijd-WW de oude voorwaarden van kracht te laten blijven en gaat over tot de orde van de dag.

Ortega-Martijn
Vermeij
Van Hijum

(terug naar boven)

Labels
Crisis
Cynthia Ortega
In de media
Tweede Kamer
Werkgelegenheid
Zorg, Welzijn & Sport

« Terug

Reacties op 'PvdA en ChristenUnie kritisch over deeltijd-WW'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > juli

Geen berichten gevonden