Betere begeleiding rondom 20-weken echo

Esmé Wiegman platdonderdag 10 september 2009 11:30

Zwangere vrouwen zijn in veel gevallen nauwelijks voorbereid op de keerzijde van een 20-weken echo. Een zeer gewenste zwangerschap kan zomaar omslaan in een ongewenste zwangerschap als bekend wordt dat de foetus fysieke afwijkingen heeft. Volgens Kamerlid Esmé Wiegman is hier 'betere informatievoorziening en goede begeleiding hard nodi'. Dat zei Wiegman vandaag in radioprogramma ‘Dit is de Dag’ (EO radio 1).

Uit onderzoek van het radioprogramma blijkt dat het aantal meldingen van levensbeëindiging bij pasgeborenen in 2008 nul is. Er is slechts één melding van een late zwangerschapsafbreking. In 2007 kreeg de commissie Levensbeëindiging Pasgeborenen ook geen enkele melding van levensbeëindiging bij pasgeborenen.

Wiegman constateert dat het probleem van pasgeborenen is verschoven naar vroeggeborenen. Het gaat in veel gevallen om kindjes met een open ruggetje; Spina Bifida. ,,Artsen geven soms eenzijdige informatie waardoor een negatief beeld ontstaat over fysieke beperkingen die een kind kan hebben. Ouders besluiten daarom in een vroeg stadium, na de 20-weken echo en voor de grens van 24 weken is overschreden, om het kindje te laten aborteren. De beslissing wordt onder grote (tijds)druk en met te weinig informatie genomen. Over levenskracht en geestdrift van het nieuwe leven wordt niet gerept.”

website 'Dit is de dag'

Labels
Esmé Wiegman
In de media
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Betere begeleiding rondom 20-weken echo'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > september

Geen berichten gevonden