ChristenUnie Nunspeet regelt schuilstallen voor beesten in de wei

Weiland-1.jpgdinsdag 29 september 2009 11:00

Het buitengebied gaat achteruit. De beesten verdwijnen uit de weilanden en als ze er nog zijn, dan moeten ze vaak schuilen in schuurtjes die geen schoonheidsprijs verdienen. Een initiatiefvoorstel van de ChristenUnie Nunspeet voor fraaie schuilstallen in het buitengebied is met algemene stemmen aanvaard door de gemeenteraad van Nunspeet.

Het initiatiefvoorstel van de ChristenUnie is een unicum, want het is het eerste kant en klare raadsvoorstel sinds lange tijd. Raadslid Wilco Leeflang, indiener van het voorstel: “Dit voorstel zorgt ervoor dat er weer beesten in de wei lopen, dat ze een goede schuilgelegenheid hebben en dat er geen wildgroei van allerlei illegale bouwwerken ontstaat.” Hij wil het buitengebied aantrekkelijker maken en het dierenwelzijn bevorderen.

Beschutting
Dieren die buiten staan, hebben beschutting nodig. De bouw van illegale stallen naar eigen snit stuit echter op bezwaren. De ChristenUnie wil verrommeling van het buitengebied voorkomen. Maar dat is niet het enige. Nu steeds meer boeren hun bedrijf moeten beëindigen, verdwijnen er ook steeds meer beesten uit het buitengebied. Dat maakt het landschap er niet aantrekkelijker op. Daarom wil de ChristenUnie hobbyboeren stimuleren om beesten buiten te laten lopen. Een wildgroei aan stallen is echter niet gewenst en daarom heeft de partij een beleidsvoorstel voorbereid met kaders voor de bouw van schuilstallen, waarbinnen de ruimtelijke kwaliteit van het gebied gegarandeerd wordt. Wilco Leeflang: “Op dit moment is het niet mogelijk in het buitengebied een schuilstal te bouwen. Met de Beleidsnotitie Schuilstallen worden hobbyboeren geholpen om hun dieren een goede schuilgelegenheid – die past in het landschap - te bieden.” In de raadsvergadering werd door Leeflang gepleit voor een eenvoudige en goedkope aanvraagprocedure.

De schuilstallen moeten qua omvang en materiaalgebruik voldoen aan kwaliteitseisen en kunnen niet overal worden toegestaan. “Omdat schuilstallen nu legaal gebouwd kunnen worden, is het wel belangrijk dat dit nieuwe beleid goed onder de aandacht van hobbyboeren en andere gegadigden gebracht wordt”, gaf Wilco Leeflang de wethouder mee. Met het aannemen van het voorstel wordt het buitengebied weer een stuk aantrekkelijker en kunnen de hobbyboeren hun dieren een deugdelijk onderdak geven.

 

Labels
In het land

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie Nunspeet regelt schuilstallen voor beesten in de wei'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > september

Geen berichten gevonden