Rouvoet: stabiele gezinssituatie werkt wereldwijd preventief

20091019 Rouvoet China 2 610donderdag 22 oktober 2009 12:23

"Een stabiele gezinssituatie is de belangrijkste strategie om problemen bij jongeren te voorkomen". Dat zei minister Rouvoet dinsdag op the 5th Asia and Pacific Conference on Reproductive and Sexual Health and Rights in Beijing. Rouvoet sloot woensdag een vierdaags werkbezoek aan Beijing af. Op uitnodiging van de Chinese regering en het congres zette Rouvoet het Nederlandse gezinsbeleid uiteen.

De uitnodiging kwam onder andere tot stand omdat uit onderzoek is gebleken dat Nederlandse jongeren zichzelf tot de gelukkigste jongeren ter wereld rekenen. Op speciaal verzoek ging Rouvoet specifiek in op het Nederlandse beleid om de 'eigen kracht' van gezinnen te versterken en om sociale netwerken ('civil society') in te schakelen ter preventie van problemen op latere leeftijd.

Rechten van Vrouwen en kinderen
Wereldwijd worden verreweg de meeste kinderen in een gezin geboren. Rouvoet: "Ouders en verzorgers dragen de eerste verantwoordelijkheid voor het opvoeden, beschermen en het zorgen voor hun kinderen. Een stabiele gezinssituatie is dan ook de belangrijkste strategie om problemen te voorkomen. Succesvolle preventie en het vermijden van risicofactoren in de eerste levensjaren vermindert de kans op problemen later aanzienlijk."

15 jaar geleden kantelde het mondiale debat over bevolkings- en ontwikkelingspolitiek. In plaats van een topdown-benadering met de focus op aantallen mensen, staat sinds de Cairo-conferentie het welzijn van vrouwen en kinderen centraal. Rouvoet benadrukte in zijn toespraak de wereldwijde rechten van vrouwen en kinderen. Hij wees in dit verband onder andere op het Nederlandse beleid om ongewenste zwangerschappen te voorkomen door het geven van seksuele voorlichting en het bevorderen van seksuele weerbaarheid. Maar, zo hield Rouvoet de conferentie voor: "Nederland zet ook in op het bieden van alternatieven voor abortus."

Verantwoordelijkheid voor vaders
In dit verband maakte Rouvoet het internationale publiek, voornamelijk afkomstig uit ontwikkelingslanden, duidelijk dat het Nederlandse beleid er ook op gericht is vaders te stimuleren om hun verantwoordelijkheid voor hun gezin en kinderen te nemen. Met deze oproep sloot hij aan bij de stellingname van mevrouw Thoraya Obaid in haar openingstoespraak op de conferentie dat 'we de gezondheid en rechten van vrouwen en meisjes niet kunnen verbeteren zonder de mannen en de jongens'. Dit thema kwam overigens al eens ter sprake tijdens een ontmoeting tussen Rouvoet en mevrouw Obaid, executive director van de UNFPA, twee jaar geleden in New York.

De situatie in Nederland is sociaal, economisch en cultureel vaak heel verschillend met die in Azie en de Pacific. Rouvoet: "Armoede, werkloosheid, ziektes en sociale instabiliteit beletten veel gezinnen om kinderen in deze regio's een goede start te geven. Lang niet altijd worden de rechten van vrouwen en kinderen in de praktijk erkend. Nederland zal zich internationaal blijven inzetten om dat te verbeteren."

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20091021 Toespraak Rouvoet 5th Asia and Pacific Conference46,3 kBapplication/pdfdownload
Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Rouvoet: stabiele gezinssituatie werkt wereldwijd preventief'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > oktober