Geen ingevroren eicellen op 'sociale grond'

embryo-selectiewoensdag 28 oktober 2009 11:43

De ChristenUnie is geen voorstander van het invriezen van eicellen voor vrouwen die nog geen partner hebben gevonden. Esmé Wiegman: ,,Hiermee wordt een medische oplossing aangedragen voor een maatschappelijk probleem. Dit is niet de kant die wij op willen." Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over het invriezen van eicellen.

Afgelopen zomer maakte het AMC bekend eicellen te willen gaan invriezen voor vrouwen die nog geen geschikte partner hebben gevonden. De discussie over het invriezen van eicellen is een gevoelige discussie. De gevoeligheid betreft niet alleen de ethiek. Het gaat om een kinderwens die veel vrouwen graag in vervulling zien gaan, begrijpelijk. Maar de kernvraag waar het uiteindelijk om draait: willen we voor een sociaal-maatschappelijk probleem een medische oplossing zoeken?

Het betreft een relatief nieuw vraagstuk met ethische dilemma's, dat volgens de ChristenUnie niet alleen nadere discussie verdient in de beroepsgroep, maar ook breder in politiek en samenleving. Wiegman: ,,Niet alles wat mogelijk is, is ook wenselijk! Wat me opvalt is dat in de samenleving de suggestie lijkt te bestaan van het 'recht op een kind'. Wat het beste is voor een kind komt niet of nauwelijks aan de orde. De ChristenUnie zet graag het kind meer centraal."

Naast maatschappelijke vragen heeft de ChristenUnie ook vragen over de risico’s. Het invriezen van eicellen is nog steeds experimenteel. Over de gevolgen op lange termijn is onvoldoende bekend.

Staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid) heeft de beroepsgroep gevraagd te komen met richtlijnen.

 

 

Labels
Esmé Wiegman
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Geen ingevroren eicellen op 'sociale grond''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > oktober