Europa kan niet wegkijken van Roma-bevolking

Eurovlag_610woensdag 02 december 2009 14:42

Roma hebben net als alle inwoners van de Europese Unie recht op scholing, werk en een leefbare sociale situatie. Roma horen hierop geen uitzondering te vormen, maar moeten gelijkwaardige burgers zijn in de EU, zowel in de theorie als in de praktijk. Dat bepleit Kamerlid Esmé Wiegman in een notitie ‘Coördinatie en Inclusie’ die zij aanbood aan de minister van Europese Zaken in het debat over de Staat van de Unie.

Wiegman vraagt zich af of er voor kandidaat-lidstaten die grote Roma-minderheden hebben, zoals Kroatië en Moldavië, geen aanscherping moet komen van de geldende criteria voor toetreding.

De problemen rondom Roma zijn in eerste instantie een nationale aangelegenheid. Toch kunnen andere EU-lidstaten niet wegkijken. Wiegman: ,,Roma reizen rond in de EU, er vindt mensenhandel plaats met gevolgen voor andere EU-lidstaten en meerdere lidstaten lopen tegen dezelfde problemen aan. Dat de grootste minderheid binnen de EU een structurele achterstand heeft, botst met de waarden van Europa, zoals geformuleerd in het Sociaal Handvest en het Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens.”

 De notitie vindt u hieronder.

 

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Notitie Roma in Europa 1 dec 200916,5 MBapplication/msworddownload
Labels
Esmé Wiegman
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Europa kan niet wegkijken van Roma-bevolking'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > december

Geen berichten gevonden