ChristenUnie: uitdelen korans in Afghanistan is een misser

korans in afghanistandinsdag 15 december 2009 17:00

De ChristenUnie vindt het een misser dat het Nederlandse leger in Uruzgan ruim tweehonderd korans heeft uitgedeeld onder Afghaanse militairen. Kamerlid Joël Voordewind heeft minister Van Middelkoop van Defensie gevraagd ervoor te zorgen dat zoiets geen tweede keer gebeurt.

Vanochtend werd via een persbericht van het ministerie bekend dat maandag op Kamp Holland ruim 200 korans zijn overgedragen aan het Afghan National Army (ANA). Voordewind liet meteen weten dat hij dit een onverstandige geste vindt: ,,Het is geen taak van het leger korans te schenken aan Afghaanse militairen. Dit is een ontspoorde uiting van goede wil. Het kan de indruk wekken dat de Nederlandse overheid zich expliciet achter een bepaalde godsdienst of levensovertuiging stelt. Dit strijdt met de scheiding van kerk en staat'', aldus Voordewind.
Voordewind heeft over de gang van zaken Kamervragen gesteld samen met zijn collega's Eijsink (PvdA) en Knops (CDA).

Minister Van Middelkoop heeft inmiddels via zijn woordvoerder laten weten dat hij ,,niet gelukkig'' is met de schenking en dat deze ,,niet voor herhaling vatbaar is'', aldus een bericht op de website van het Nederlands Dagblad.


Vragen van de leden Voordewind (ChristenUnie), Eijsink (PvdA) en Knops (CDA) aan de minister en de staatssecretaris van Defensie

1. Om welke redenen is een aantal circa 200 korans door het Nederlandse leger aan het Afghaanse Nationale Leger (ANA) geschonken?

2. Bent u met ons van mening dat het geen taak van het leger is om korans te schenken aan Afghaanse militairen, mede gelet op het feit dat daarmee de indruk kan worden gewekt dat de Nederlandse overheid zich daarmee expliciet achter een bepaalde godsdienst of levensovertuiging stelt?

3. Wilt u zich inzetten om in het vervolg gelijksoortige situaties te voorkomen?

Labels
Islam
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: uitdelen korans in Afghanistan is een misser'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > december

Geen berichten gevonden