Agrarisch natuurbeheer is een hoogwaardig product

2005_0905DijkPix0038 Clingendaelzaterdag 06 februari 2010 21:30

,,Landschap- en natuurbeheer moet beter worden betaald.” Dat zei Tweede Kamerlid Ernst Cramer (ChristenUnie) zaterdag tijdens een campagnedag in Barneveld. Cramer vraagt zich af of de 150 miljoen euro die Nederland extra kan besteden aan plattelandsontwikkeling, genoeg is. ,,Hier is een omslag van denken nodig: niet een vergoeding voor geleden schade, maar een ruime beloning voor het geleverde product. Agrarisch natuurbeheer is een hoogwaardig product waar iedere Nederlander van geniet.”

Volgens Cramer ligt er een taak voor CDA-minister Verburg (Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit) om Brussel duidelijk te maken dat betalen voor natuurbeheer niet meer als staatssteun moet worden gezien. ,,Staatssteun geef je aan banken die dreigen te verdrinken en daarmee vele consumenten zouden duperen. Een fatsoenlijk inkomen geef je aan boeren die zich inzetten voor natuurbeheer en onderhoud van ons landschap.”

Cramer pleitte tegelijkertijd voor eerlijkere verhoudingen bij de aankoop van agrarische gronden door de overheid. ,,Wanneer boerenland moet wijken voor stadsuitbreiding, kan de grondeigenaar een goede prijs krijgen. Maar wanneer de grond wordt opgekocht omdat er natuur of waterberging van gemaakt wordt, krijgt de boer slecht de agrarische waarde aangeboden. Dat is onterecht. Vorig jaar is in een maatschappelijke kosten-batenanalyse van LNV een model neergezet waarbij de mythe dat de natuur ons niets oplevert, stevig is doorbroken. En dat spoor moeten we veel steviger vasthouden. We moeten het grondbeleid meer in samenhang zien met andere ontwikkelingen voor stadsuitbreiding, inrichting van recreatiegebieden én natuur. Grond die voor natuur, waterberging of recreatie wordt bestemd, biedt de samenleving net zo goed profijt als grond voor nieuwbouw.”

Slibstort Mobagat
Overdag sprak Cramer in Stroe met onder andere LTO over de slibstort in Mobagat (Gemeente Barneveld). Lokale landbouw- en natuurorganisaties maken zich zorgen over de aantasting van de kwaliteit van het oppervlaktewater door het storten van vervuild slip in de oude zandput. Cramer zei toe uit te zoeken of hij een verscherping van de regelgeving rondom dergelijke slibstort in de Tweede Kamer bij PvdA-minister Cramer (Ruimte en Milieu) aan de orde kan stellen.

 

 Landelijke debatten werpen schaduw over lokale thema’s
Ernst Cramer bezocht vandaag Bunschoten-Spakenburg en verschillende plaatsen in de gemeente Barneveld. Hij benadrukte daar dat de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen haar lokale focus niet mag verliezen. ,,Ik verbaas me dan ook over de ophef rondom het afzeggen van Geert Wilders voor het Radio 1-debat, zondag 7 februari. Hij doet mee in twee gemeenten - waarom hadden ze 'm eigenlijk uitgenodigd? Het gaat juist in deze tijd om de lokale thema’s, niet om de landelijke politiek.”

Labels
Ernst Cramer
Landbouw
Natuur en Milieu
Verkiezingen

« Terug

Nieuwsarchief > 2010 > februari

Geen berichten gevonden