ChristenUnie breidt giftenaftrek uit met een ‘goede doelen dag’

banner geld[1]zaterdag 05 juni 2010 22:17

De ChristenUnie wil het geven van giften stimuleren door de giftenaftrek uit te breiden. Tweede Kamerlid Esmé Wiegman en kandidaat-Kamerlid Carola Schouten bereiden een wetsvoorstel voor waarin een werknemer de kans krijgt om tijd te schenken aan een goed doel: een vrijwillige goede doelendag.

Op dit moment trekken alle belastingbetalers in Nederland zo'n 750 miljoen euro aan giften af van de belasting. Dat ‘kost' de fiscus zo'n 300 miljoen aan belastingopbrengsten. Dit bedrag is nog niet de helft van wat Nederlandse huishoudens in totaal aan giften geven: naar schatting bijna 2 miljard euro.

 De ChristenUnie wil vooral ook lagere inkomensgroepen op een praktische manier in de gelegenheid stellen om giften te geven. Het gaat daarbij in eerste instantie niet om het geven van geld, maar om tijd. De loonwaarde van een gewerkte dag (vakantiedag of overuren) wordt in opdracht van de werknemer door de werkgever aan een goed doel overgemaakt. De werknemer zelf mag die loonwaarde gewoon als gift opvoeren.

Carola Schouten: ,,Veel mensen komen er niet aan toe om hun giften van de belasting af te trekken: hun inkomen is te laag om voor aftrek in aanmerking te komen, ze vergeten het, hebben geen bewijs omdat ze het geld in een collectebus of -zak stoppen, of vinden het te veel rompslomp om een giftenadministratie bij te houden. Door ons voorstel zullen meer mensen een gift geven aan goede doelen."

Esmé Wiegman: ,,De aftrekpost is een stimulans om te geven aan doelen die te ten goede komen van de maatschappij, omdat organisaties het geld besteden aan bijvoorbeeld opvang van daklozen, onderzoek naar ziektes, recreatiemogelijkheden voor mensen met een beperking en sponsoring van jonge kunstenaars."

Schouten: ,,We trekken 100 miljoen extra uit voor de gederfde belasting die dit plan met zich mee brengt, daar staat tegenover dat tenminste 250 miljoen euro aan giften ten goede komt aan doelen die de samenleving versterken. We gaan ervan uit dat ruim 1 miljoen werkenden van deze vorm van de giftenaftrek gebruik maken."

(Uitdaging Online, 5 juni 2010)

 

 

Labels
Carola Schouten
Esmé Wiegman
In de media
Verkiezingen

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie breidt giftenaftrek uit met een ‘goede doelen dag’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > juni

Geen berichten gevonden